SVEČANO OTVORENA NAUTIČKA SEZONA U BEOGRADU

16. 03. 2024.

Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno putničko pristanište Luka Beograd u subotu 16. marta zvanično je počela nautička sezona 2024. u Beogradu.

Turistička organizacija Beograda je u saradnji sa Prvim parobrodskim društvom i ove godine priredila svečani doček prvih putnika na tradicionalan srpski način, koji su nakon jutarnjeg razgledanja Beograda imali prilike da uživaju u folkloru u uzvođenju Kulturnog centra „Talija“, uz domaću rakiju, pogaču, so, i poklone iznenađenja.

Oko 180 putnika i 47 članova posade su na sedmodnevnom programu krstarenja pod nazivom „Prolaz ka istočnoj Evropi“, i od Budimpešte gde su se ukrcali plove do luke ”Djurdju” u Rumuniji, odakle nastavljaju autobusom za Bukurešt. U Srbiji, na ovom programu, pristaju u Beogradu, Golupcu i Donjem Milanovcu, dok na drugom programu krstarenja pristaju i u Novom Sadu.

Kompanija “Viking River Cruise“ sa najvećom flotom od 98 brodova, ove godine je uvrstila Beograd i Srbiju kao destinaciju u programe za kinesko tržište, zbog čega će krajem godine prvi put u Beogradu uploviti kruzeri sa kompletno kineskim gostima i većinski kineskom posadom.

U nautičkoj sezoni 2024. godine najavljeno je 610 pristajanja, što je za 10% više u odnosu na prethodnu godinu. U 2023. godini zabeleženo je 569 pristajanja na teritoriji glavnog grada, od čega je 567 zabeleženo na Savi, a dva na pristaništu u Zemunu. Ukupno je registrovano 75.014 putnika i to 74.750 na savskom pristaništu i 264 na zemunskom. .

U 2022. godini bilo je 548 pristajanja i 54.914 putnika. Najviše gostiju koji na ovaj način posećuju Beograd dolazi iz Nemačke, SAD, Velike Britanije, Kanade. Novina u prethodnoj godini bili su božićni i novogodišnji kruzeri koji su u Savsko pristanište uplovili 21, 29. i 31. decembra, produživši nautičku sezonu u našoj zemlji koja inače traje okvirno do oktobra meseca.