Turistička organizacija Beograda | Gastronomski vodič

    • Francuska 24, 11000 Belgrade, Serbia
    • +381 11 36 25 060
    • +381 11 36 25 064
    • Blog
  • O nama
    • O TOB-u
    • Kontakti
    • Javne nabavke
  • Multimedija
    • Video
    • Preuzimanja
  • Latinica
    • Ћирилица
    • English
  • Šta videti
    • Atrakcije
    • Muzeji i galerije
    • Zeleni Beograd
    • Spomenici
    • Dvorovi u Beogradu
  • Šta raditi
    • Noćni život
    • Sportske aktivnosti
    • Zone kupovine
    • Gastronomski vodič
  • Razgledanja
    • Šetnje Beogradom
    • Dvorski kompleks
    • Autobusom
    • Brodom
    • Segvejem
    • Ostala razgledanja
    • Zoološki vrt - Vrt dobre nade
  • Gde odsesti
    • Hoteli
    • Apart hoteli
    • Garni hoteli
    • Privatni smeštaj
  • Info
    • Korisne informacije
    • Kako stići
    • TIC
    • Turistički info paneli
Početna Šta raditi Gastronomski vodič

Gastronomski vodič

Није лако упознати страног посетиоца Београда са тајнама домаће гастрономије. Многа јела једноставно не постоје ни у речнику, ни у јеловнику других народа, иако су направљена од уобичајених састојака који постоје у свакој европској земљи. Препустите се у искусне руке београдских угоститељских мајстора – нећете се покајати! Издвајамо специфична топла и хладна предјела која се служе у скоро свим београдским ресторанима.

Традиционално предјело у београдским ресторанима је ПРОЈА (хлеб од кукурузног брашна), која се служи врућа са СИРОМ и КАЈМАКОМ, после аперитива, ХЛАДНЕ ПРЕПЕЧЕНИЦЕ (ракија од шљива јачине 45-50 степени). Ако је зима изаберите уз то и салату од киселог купуса, а ако је лето добро ће доћи салата ХЛАДНА БАШТА. Уз ово предјело одлучите се за неко квалитетно бело или розе вино.

ПИХТИЈЕ су традиционално зимско предјело. Делови свињског меса скувају се у води са зачинима (бибер, ловоров лист, со), одвоје се кости и течност се разлије у плитке посуде. Дода се по жељи бели лук и остави на хладно да се стегне. Поспе се алевом или туцаном паприком и сече на коцке. Служи се са салатом из туршије (кисели краставци, паприке и зелени парадајз).

ПРЕБРАНАЦ је посебна врста крупнијег пасуља са додатком црног лука и зачина (бибер, со и алева паприка). Служи се хладан као део закуске. Уз побајте ШПРИЦЕР (мешавина белог вина и сода-воде у односу 2:1), који је одличан за варење.

Ако више волите лакшу храну, препоручујемо вам хладне ПОСНЕ САРМИЦЕ.  Маса сачињена од пропрженог црног лука и пиринча, уз додатак паприке, парадајза и першуна, завије се у листове винове лозе или купуса. Љубитељи рибљих специјалитета не би требало да пропусте да пробају ПУЊЕНОГ СМУЂА – краља Дунава. Уз рибу свакако пробајте неко хладно бело вино из Србије.

Најомиљеније топло предјело су пите ГИБАНИЦЕ или ЗЕЉАНИЦЕ – развијено тесто надевено са доста сира, кајмака и јаја, а зељаница са додатком ситно сеченог спанаћа или зеља. Нарочито пријају уз пиво!

Гурманима препоручујемо ПОХОВАНЕ ТЕЛЕЋЕ НОГИЦЕ, које се похују на париски начин и служе са тартар сосом. Пиће: пиво или шприцер! У већини београдских ресторана можете добити ПЕЧУРКЕ, најчешће шампињоне. Служе се на пиринчу или, још чешће, са пилећом џигерицом. Пре тога попијете добру ракију – клековачу или линцуру.

Ne propustite

  • ELEKTRIČNI ORGAZAM

    24. apr 2021.

  • ARA MALIKIAN

    21. maj 2021.

  • NIK MEJSON

    19. jun 2021.

Beograd

Upoznajte Beograd

  • Šetnje Beogradom
  • Dvorski kompleks
  • Autobusom
  • Brodom
  • Segvejem
  • Ostala razgledanja
  • Zoološki vrt - Vrt dobre nade

Korisne informacije

  • MEDIJI
  • GRADSKI PREVOZ
  • TAKSI
  • PARKING
  • VREMENSKA ZONA, STRUJA I VODA
  • VALUTA
  • Rent-a-car agencije

Događaji

ELEKTRIČNI ORGAZAM

24. apr 2021.

Električni orgazam je dugačkim stažom i svojim kvalitetom odavno zaslužio kultni status na prostoru bivše Jugoslavije.

Detaljnije

ARA MALIKIAN

21. maj 2021.

Ara Malikian, violinista libansko-jermenskog porekla, u okviru svetske turneje, nastupiće u  Sava Centru 21. maja 2021. godine.

Detaljnije

NIK MEJSON

19. jun 2021.

Nik Mejson, jedini član grupe Pink Flojd koji je bio u svim postavama benda od njihovog osnivanja...

Detaljnije

LARA FABIAN

26. jun 2021.

Sa više od 20 miliona albuma prodatih širom sveta, Lara Fabian se vraća sa novom "50 World Tour " turnejom u okviru koje će posetiti Beograd. 

Detaljnije

PERPETUUM JAZZILE

25. sep 2021.

Perpetuum Jazzile je jedna od najspektakularnijih i najvećih vokalnih grupa na svetu koja dolazi iz Slovenije.

Detaljnije

ANDRE RIEU

10. nov 2021.

Andre Rieu, holandski „Kralj valcera“ će sa svojim Johan Štraus orkestrom ponovo posetiti Beograd.

Detaljnije

WARDRUNA

12. nov 2021.

Wardruna spaja naučno sa pop-kulturnim i dolazi do publike širom sveta bez žanrovskih ograničenja.

Detaljnije

Vesti

„Srebrna zvezda” za promotivni film TOB na festivalu u Berlinu

23. mar 2021.
Detaljnije

“SKYUP AIRLINES“ UVODI DIREKTNE LETOVE IZMEĐU BEOGRADA I KIJEVA

12. mar 2021.
Detaljnije

„Digitalni susret turističke industrije - bilo kad bilo gde“-TOB na ITB Berlin Now

12. mar 2021.
Detaljnije

PROMOCIJA TURISTIČKE PONUDE OPŠTINE MLADENOVAC

01. mar 2021.
Detaljnije

NOVINARI ČUVENOG MAGAZINA „MILESTONE“ U BEOGRADU

19. feb 2021.
Detaljnije

ODRŽAN RADNI SASTANAK TOB I JKP OBRENOVAC

10. feb 2021.
Detaljnije

BEOGRAD NA DRUGOM MESTU U KATEGORIJI ZA NAJBOLJU DESTINACIJU

08. feb 2021.
Detaljnije

OBILAZAK SPOMENIKA STEFANU NEMANJI

03. feb 2021.
Detaljnije

Interaktivni panel TOB na rekonstruisanom Savskom trgu

27. jan 2021.
Detaljnije

IZRAELSKI TURISTI TOKOM JESENI U VELIKOM BROJU POSETILI BEOGRAD

26. nov 2020.
Detaljnije
BELGRADE WEATHER

Facebook

Twitter

Email

Instagram

Youtube

TripAdvisor

PIB: 101513828
Matični broj: 17079085

O nama
  • O TOB-u
  • Kontakti
Kontakt

Francuska 24
11000, Beograd Srbija

Telefon/Fax:
011 36 25 060, 011 36 25 064
E-pošta:
tobsekretarica@tob.rs

Multimedija
  • Video
  • Preuzimanja
Newsletter

Beograd najnovije informacije

Web design | Izrada web sajtova by Studio77

© 2021. Copyright by TOB.rs | SEO Optimizacija by Studio 77 | TOB Belgrade