OBILAZAK OPŠTINE VOŽDOVAC

02. 11. 2020.

U cilju što podrobnijeg predstavljanja ukupne ponude našeg glavnog grada u narednom periodu, Turistička organizacija Beograda nastavlja sa obilaskom beogradskih opština i danas je obišla brojne turističke lokacije gradske opštine Voždovac u saradnji sa čelnicima ove gradske opštine. 

Direktor Turističke organizacije Beograda, Miodrag Popović, i rukovodilac Sektora za turizam u Sekretarijatu za privredu, Marija Vuković, sa saradnicima, održali su radni sastanak sa članom opštinskog veća Milanom Mratinkovićem, pomoćnikom predsednice opštine Voždovac, Slavenom Andrićem, članom veća za kulturu, Andrijanom Rusić, narodnim poslanikom Vukom Mirčetićem.

Nakon sastanka, delegacija je posetila spomen kuće Stepe Stepanovića i Milunke Savić, zatim spomen park Jajici, sedište Udruženja Naše ruke, Eko Park i etno restoran i destileriju Sučević M.

***

Spomen kuće Stepe Stepanovića i Milunke Savić predstavljaju dva veoma značajna kulturno istorijska spomenika. Vojvoda srpske i jugoslovenske vojske Stepa Stepanović, učesnik je svih šest ratova koje je Srbija vodila od 1876. do 1929. godine. Rođen na Kumodražu, ovaj istaknuti stanovnik Voždovcabio je nosilac 35 domaćih i stranih odlikovanja. Milunka Savić- Gligorijević je srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Bila je žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. 

Strelište u Jajincima je vojni objekat koji je nemačka okupaciona komanda pretvorila u mesto za masovnu likvidaciju zatvorenika iz logora Banjica, Topovske šume, Sajmište i beogradskih zatvora. Strelište je posle rata uređeno kao spomen park. 

Nacionalna asocijacija za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“ bavi se očuvanjem tradicionalnih zanata i nacionalne kulturne baštine, kroz saradnju sa oko 500 zanatlija iz čitave zemlje. Udruženje vodi izložbenu postavku Suveniri sveta, zatim Muzej opančarstva i postavkom Junaci u opancima. 

Eko park je imanje na oko 12km od centra Beograda, na čijih se 7 hektara prostire jezero, viseći most, više od 900 sadnica voća, vinograd i mini zoo vrt. Hotel Sučević M se nalazi na obroncima Avale, i nudi tradicionalne specijalitete u konobi u okviru hotela.