Ministar turizma Turske na štandu Beograda i Srbije

13. 04. 2023.

Da su Beograd i Srbija sve bolje pozicionirani na turističkom tržištu Turske potvrđuje ogromno interesovanje brojnih agencija i turoperatora koji su već prvog dana sajma EMITT u Istanbulu posetili štand naše zemlje i razgovarali sa predstavnicima turističke privrede, kao i poseta ministra turizma Turske, koji je ovom prilikom izrazio da očekuje veliki turistički promet iz obe zemlje.

„Zahvaljujući pojačanim letovima iz Istanbula i Ankare, a od 15. aprila i iz turskog grada Izmira, očekujemo da ćemo ove godine premašiti do sada rekordan broj turskih turista u Beogradu koji su već godinama na vrhu liste najbrojnijih gostiju u našoj prestonici.“, rekao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

U razgovoru sa ministrom turizma Turske, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, istakla je da su turisti iz Turske veoma važni. „Sa 450 hiljada noćenja u prošloj godini turski turisti su drugi na listi u Srbiji. Nadamo se da će se taj trend nastaviti jer sada imamo još više direktnih letova nacionalnog prevoznika, ne samo do Beograda već i Kraljeva i Niša, i nudimo upravo ono što turisti iz Turske žele, bogatu ponudu i sadržajan odmor.“

Ministar turizma Turske, Mehmet Nuri Aksoj, rekao je da očekuje veliki broj srpskih turista u Turskoj, kojih inače ima u velikom broju, naročito u Antalijskoj regiji, a zatim su čelnici turizma poželeli jedni drugima uspešnu sezonu.

Štand Beograda i Srbije posetila je i Ivana Pejović, generalna konzulka Republike Srbije u Istanbulu, sa saradnicima.

Veoma veliku pažnju privukao je dolazak Ivane Sert, internacionalne TV zvezde našeg porekla sa kojom TOB dugi niz godina uspešno sarađuje na promociji naše zemlje, i koja je prošle godine na svečanom događaju u Ankari proglašena za zvanično promo lice Beograda u Turskoj.

Da je učešće na sajmu EMITT značajno i van granica Turske, pokazuje intervju koji je Miodrag Popović dao za televiziju iz Azerbejdžana, u kojoj kaže da su pokrenuti konkretni koraci za otvaranje tržišta Azerbejdžana, upućena je inicijativa za pokretanje direktnog leta između Bakua i Beograda, a planirano je studijsko putovanje za turoperaatore iz ove zemlje u Srbiji.

Sajam je bio prilika da se dogovori i dalja saradnja sa Agencijom za razvoj turizma Severne Makedonije za zajednički nastup prema trećim tržištima, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Na poziv Udruženja turističkih agencija Turske, dogovoreno je učešće na poslovnim susretima organizatora putovanja u Istanbulu u septembru.

Za drugi dan saja zakazan je sastanak sa predstavnicima grada Izmira na temu saradnje u oblasti turizma, a danas je sa dogovoreno i učešće na sajmu turizma u ovom gradu iduće godine.  

Pod okriljem Turističke organizacije Beograda na sajmu ove godine učestvuje 17 izlagača, turističkih agencija, hotela i destinacija iz Srbije, među kojima su, uz TOB i TOS, Er Srbija, Privredna komora Srbije i Vojvodine, TO Niša, Vojvodine i Novog Pazara.