Promocija Turističke organizacije Beograda u Skoplju

25. 11. 2023.

Makedonske agencije potpisale 60 ugovora sa srpskim hotelima!

Turisti iz Severne Makedoniji najbrojniji za novogodišnje praznike, a u januaru najviše potrošili.

Više od 60 ugovora između beogradskih hotelijera i makedonskih turističkih agencija potpisano za manje od dva časa tokom promocije Turističke organizacije Beograda koja je upravo završena u Skoplju.

Turistička organizacija Beograda promovisala je manifestacije za predstojeće novogodišnje praznike, poput "Beogradske zime", za koje su turisti iz Severne Makedonije izuzetno zainteresovani.

Naime, turisti iz Severne Makedonije bili su treći po broju dolazaka u januaru ove godine. Zanimljivo je da su samo u januaru ove godine makedonski turisti ostavili najviše novca, odnosno, potrošili su 16 miliona evra, što ih čini najplatežnijim gostima u našoj prestonici!

Beograd širom otvorenih ruku čeka goste iz regiona, a naročito su uvek rado viđeni gosti iz Severne Makedonije – rekao je Slobodan Unković, pomoćnik direktora Turističke organizacije Beograda, na promociji u Skoplju.

Promociji su prisustvovali Nevena Jovanović, ambasador Srbije u Skoplju, koja je eksluzivno najavila da će Severna Makedonija učestvovati na EHPO 2027. u Beogradu. Predstavljanju Beograda prisustvovali su i predstavnici udruženja Srba SPONA, kao i LJupčo Janevski, direktor Agencije za razvoj turizma Makedonije koji je najavio zajedničke projekte u okviru Otvorenog Balkana.

Zbog najavljene izgradnje moderne železnice od Niša do Skoplja, promociji Beograda pridružili su se i TO Niš, kao i "Planinka" koja je promovisala Kuršumlijsku banju, s obzirom da je akcenat bio na novootvoreni hotelima.

Promociji „Beogradske zime“ prisustvovalo je 20 makedonskih agencija, čiji su vlasnici zadovoljno trljali ruke posle sklopljenog posla. Promociji su prisustvovali i brojne makedonske televizije.

Makedonski turisti u Beogradu, u proseku, borave tri noći (odnosno pet dana). U januaru je u Srbiji boravilo 10.383 makedonskih gostiju, ostvarili su 35.863 noćenja, a potrošili su 16 miliona evra, prema podacima Narodne banke Srbije.