PRODUŽENO TRAJANJE IZLOŽBE „SVETI NOVOMUČENICI JASENOVAČKI U SVETLOSTI VASKRSENJA”

18. maj 2021.

Izložbu „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja”, zainteresovani građani će moći da vide u izložbenom prostoru Istorijskog muzeja Srbije do 22. juna tekuće godine.

Izložba, koju su priredili Odbor Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac, Muzej žrtava genocida i Istorijski muzej Srbije, obuhvata 25 radova monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u okviru Eparhije pakračko-slavonske, podignutog na mestu nekadašnjeg logora u Jasenovcu.

Predstavljeni radovi, rađeni u kombinovanoj tehnici, su najvećim delom ikonične predstave po uzoru na srpsku i rusku ikonopisačku tradiciju, i na izuzetno snažan i simboličan način prenose poruku autorke i podsećaju na stradanja i patnju jasenovačkih žrtava. 

Podsećamo da je izložba svečano otvorena na Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, koji se u Republici Srbiji obeležava u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja dela zatočenika sistema logora smrti „Jasenovac- Donja Gradina”, koji je funkcionisao u okvirima Nezavisne Države Hrvatske.

Zainteresovani građani mogu da posete izložbu svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 20 časova.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.