Park Kalemegdan

Ovaj najveći park u gradu smešten je u središtu Beogradske tvrđave. Poslednjih decenija 19. veka središnji plato Tvrđave pretvoren je u parkovsku površinu. U periodu između dva svetska rata, izgradnjom Velikog stepeništa i uređivanjem šetališta sa cvetnim alejama, omogućen je današnji jedinstven pogled na ušće Save u Dunav.

Mnogobrojni sadržaji Kalemegdana od obilaska muzeja, galerija, kulturno istorijskih spomenika i same tvrđave do zoološkog vrta, zabavnih sadržaja i uživanja u prirodi, čine ga idealnim mestom za celodnevni provod. Šetajući parkovskim stazama možete obići i brojne spomenike podignute u čast ličnostima iz srpske istorije i kulture, pesnicima: Milanu Rakiću, Jovanu Dučiću, Đuri Jakšiću, filologu Đuri Daničiću, kompozitoru Stevanu Mokranjcu…

U parku Kalemegdan, postoji i bogata ponuda za najmlađe. U blizini Zoološkog vrta nalazi se luna-park, a kod paviljona "Cvijeta Zuzorić" je najveće dečje igralište u gradu koje podseća na brod, sa tri uzdignuta "ostrva" nepravilnog oblika.