AVALSKI TORANJ

Nalazi se 16 kilometara južno od Beograda. Sa svojih 511 metara, tek je za koji metar izbegla da je zovemo brdom. Mineral avalit dobio je ime po Avali na kojoj je pronađen. Na zaštićenom prostoru ima oko 600 biljnih vrsta.

Na Avali se nalazi Spomenik Neznanom junaku. Zemlje učesnice Prvog svetskog rata imaju Spomenike Neznanom vojniku, a samo Srbija Neznanom junaku. Posle Prvog svetskog rata, lokalno stanovništvo pronašlo je grob jednog neznanog srpskog vojnika. Narod okolnih sela je tom vojniku 1922. podigao skromni spomenik. Kasnije je Državni odbor za podizanje Spomenika Neznanom junaku odlučio da mu se na vrhu Avale podigne reprezentativniji spomenik. Spomenik je građen od 1934. do 1938. godine. Za potrebe građenja ovog spomenika 1934. godine dinamitom su razrušeni ostaci srednjovekovnog grada Zrnova.

Na nižem vrhu Avale izgrađen je 1965. godine Toranj, nastao prema projektu arhitekata Uglješe Bogdanovića i Slobodana Janjića. Toranj je bio najviša građevina u tadašnjoj Jugoslaviji i na Balkanu. Srušen je u bombardovanju NATO snaga 1999. godine. Inicijativom velikog broj građana i RTS-a pristupilo se ponovnoj izgradnji identičnog tornja uz primenu novih tehnologija. Toranj na Avali ponovo je otvoren 21. aprila 2010. godine za posetioce i turiste. Sa njega se pruža predivan pogled na čitavu Šumadiju.
Spomenik ruskim veteranima nalazi se nešto niže od Spomenika Neznanom junaku; posvećen je ruskim veteranima koji su tragično stradali u udesu ruskog aviona 1964. godine.