SVI NA AVALU, AVALA ZA SVE

11. 06. 2020.

Avala je omiljeno beogradsko izletište za rekreaciju, zabavu i druženje cele porodice. Sve veći broj turista iz godine u godinu posećuje ovu planinu nadomak Beograda. Avalski toranj je tokom 2019. godine, posetilo skoro 200.000 ljudi, a broj onih koji su uživali u  besplatnim pratećim sadržajima na kompleksu tornja, bio je mnogo veći. Ove godine novi Avalski toranj proslavlja svoj 10. rođendan i spremno čeka novu sezonu. Od 2016.godine JP „Emisiona tehnika i veze“, je kao vlasnik ovog simbola naše prestonice, uz pomoć Ministartsva trgovine, turizma i telekomunikacija, obogatilo sadržaje  celokupnog kompleksa koji se prostire na skoro 2 hektara. Pored posete vidikovcu sa koga se pruža panoramski pogled sa 122. metra tornja i kafe bara koji se nalazi na 119. metru, pravu turističku atrakciju za sve generacije predstavljju i ostali sportski i kulturno-umetnički sadržaji, kao i dekorativna rasveta tornja.

Roditelje sa decom očekuje besplatna zabava u dečijem parku i sportskim terenima, mnogobrojni izazovi na veštačkoj steni za penjanje, a najmlađi gosti mogu da uživaju i u čarobnom Selu vilenjaka. Posetioci željni adrenalina svakog vikenda mogu da dožive jedinstvenu avanturu. Spust niz Avalski toranj kao i svi sadržaji popularnog Avantura parka i za one najhrabrije predstavljju izazov. Već deceniju se u sezoni održava tradicionalna ”Trka uz toranj”, a tokom cele godine svim posetiocima se pruža mogućnost da organizuju sopstvene turnire u malom fudbalu, košarci i odbojci. Za đačke ekskurzije i druge organizovane posete moguće je osmisliti jedinstveni plan posete. Svakog vikenda od aprila do septembra, ljubitelje zabave očekuje besplatan muzički program i raznovrsne predstave na najvećoj letnjoj pozornici u gradu, koja se nalazi na terasi u podnožju tornja. Na etno tezgama predstavljeni su ukusi Srbije, pa tako gosti mogu da probaju domaće vino, slatko, sir, med i ručno rađene kolače.

U okviru Turističkog informativnog centra mogu se dobiti informacije i promotivni materijal na svim stranim jezicima, ne samo o Avali, već i o drugim turističkim destinacijama i kulturnim spomenicima naše zemlje, a u Etno prodavnici turiste očekuje bogat izbor suvenira i autentičnih proizvoda pravih  domaćina.

Posetiocima je omogućena poseta Muzeja emisione tehnike, a uz prethodnu najavu, moguć je stručni obilazak Emisione stanice “Avala”, koja spada u jednu od najlepših u Evropi. U muzeju se posetioci mogu upoznati sa istorijom emisione tehnike i najznačajnijim otkrićima iz oblasti svetskih telekomunikacija, kao i generacijama uređaja za prenos tona i slike na daljinu.

Bitno je napomenuti da je JP ”Emisona tehnika i veze” za starije osobe i osetljive kategorije društva omogućilo povlašćenu ulaznicu za posetu vidikovcu i to sa 50% nižom cenom od osnovne. Licima sa invaliditetom na usluzi je lift kao i besplatan ulaz na Vidikovac, koji važi i za osobu u pratnji.

Podsećamo da su posetioci dobrodošli na Avalski toralj tokom cele godine. Radno vreme tornja  tokom letnje sezone, odnosno od 1. aprila do 1. novembra, je od 9 do 20 časova, a tokom ostatka godine je od 9 do 18 časova.