PRVI SUSRET TUROPERATORA IZ ANKARE SA SRPSKIM AGENCIJAMA

22. 11. 2021.

Danas je u Privrednoj komori Srbije održan prvi susret turističkih agencija i turoperatora iz Ankare i regije centralne Turske sa predstavnicima srpskih agencija, koji su u studijskoj poseti našoj zemlji povodom uvođenja direktnog leta kompanije Anadoludžet između naša dva glavna grada.

Goste je na početku događaja pozdravio savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Miroslav Miletić rekavši da je novi direktan let snažan impuls razvoju turizma i privredne saradnje. „Turizam kao najpogođenija privredna grada tokom pandemije Kovid 19 počinje polako da se oporavlja, a podaci govore da su se turisti uglavnom kretali po zemljama u regionu i na destinacije sa kraćim direktnim letovima“, rekao je Miroslav Miletić, i dodao da su turisti iz Turske u prvih devet meseci ostvarili 148.448 noćenja što je porast od 98% u odnosu na 2020. godinu.

Ambasador Turske u Beogradu, Hami Aksoj, istakao je da rastu brojevi kako srpskih turista u Turskoj tako i turskih gostiju u Srbiji, kao i da se povećava broj destinacija koje turisti u obe zemlje obilaze. „Turci dolaze u Srbiju tokom čitave godine i ostaju duže nego što je to ranije bio slučaj. Srpski turisti će od sada moći da upoznaju i druge delove naše zemlje, poput Kapadokije i drugih mesta u kopnenom delu Turske.“

Direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović, istakla je značaj turskog tržišta za turizam naše zemlje i posebno se osvrnula na prednosti koje Srbija kao turistička destinacija ima na ovom tržištu, kao i glavne turističke proizvode za koje se očekuje da će privući veliki broj turskih turista. „Veliki je značaj direktnog leta na relaciji Beograd – Ankara i izlazak Beograda na deo Turske koji je ranije bio dostupan samo preko Istanbula, što će povećati broj gostiju iz ove zemlje, koja je već godinama na samom vrhu dolazaka.“, rekla je Marija Labović i najavila intenzivnu pormociju Srbije u Turskoj u narednom periodu.

„Turistička organizacija Beograda je dugo prisutna na turskom tržištu, a ovaj korak smo pripremali u saradnji sa našom Ambasadom u Ankari poslednje tri godine. Sada kada je počela njegova realizacija, nadamo se još većoj poseti gostiju iz Turske i dobroj saradnji sa čitavim regionom u kom se glavni grad nalazi.“, rekao je Miodrag Popović, direktor TOB i poželeo uspešne poslovne sastanke turskih i srpskih privrednika.

„Direktnim letovima našeg brenda Anadoludžet koji će se obavljati između Beograda i Ankare ciljamo povećanje trgovinske saradnje između Beograda i Ankare i pružamo priliku stanovnicima obe prestonice i okolnih regija da putuju na produženi vikend.“, poručio je Mehmet Alagoz, generalni direktor za Srbiju kompanije Turkish Airlines pod čijim brendom posluje kompanija Anadoludžet.

„Pored toga što će putnici iz Srbije koji inače vole da putuju u Tursku od sada moći direktno da lete u Ankaru, takođe će moći da posete i poznate turističke atrakcije u blizini, kao što su: Kapadokija, Kajseri – Erdžijes, Kastamonu, Bolu – Abant, Jedigoler i termalne hotele u Afjonu, kao i da brzim vozovima iz Ankare lako stignu do turksih gradova: Konje, Sivasa i Eskišehira. Uz podršku Kancelarije za kulturu i turizam Republike Turske organizovaćemo studijska putovanja za turističke agencije i medije iz Srbije sa ciljem da se pomenute destinacije bolje predstave i uvrste u turističku ponudu agencija u Srbiji. S druge strane, zahvaljujući bezviznom režimu i činjenici da Srbija priznaje potvrde o vakcinaciji izdate u Turskoj, turski turisti koji dolaze iz Ankare i okoline gde ukupno živi skoro 10 miliona ljudi, od sada će moći lakše da posete Beograd, Novi Sad i Sremske Karlovce, Niš i Novi Pazar.“, poručuje Mehmet Alagoz.

Nakon prezentacije i poslovnih sastanaka delegacija iz Ankare počinje studijski obilazak naše prestonice, uz posetu Novog Sada i Sremskih Karlovaca, i tokom narednih dana će se upoznati sa najznačajnijim znamenitostima, brojnim turističkim atrakcijama, muzejima, kao i raznovrsnom gastronomskom ponudom.