POČINJU „DANI EVROPSKE BAŠTINE” 2020. U BEOGRADU

16. 09. 2020.

Milinko Veličković, sekretar Sekretarijata za privredu, predsednik Organizacionog odbora, najavio je da  otvaranjem izložbe „Vreme i nasleđe“-Satovi na fasadama beogradske arhitekture Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, počinju „Dani evropske baštine'' u Beogradu. Istakao je značaj kontinuiteta održavanja manifestacije od 2002. godine, kao deo velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske Komisije, kojom se predstavlja naše nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura i tradicije. Svake godine sa drugom temom, manifestacija je u Beogradu postala svojevrstan praznik kulture i turizma.

Ministarstvo kulture i informisanja je program u organizaciji Centra za kulturu u Grockoj i Smiljane Popov, autora serijala „Beograd za početnike“ podržalo i kao centralno događanje „Dana evropske baštine“ u Srbiji. Danas u 18 časova počinje i prva e-tribina o Vinčanskoj kulturi.

Dani evropske baštine u Beogradu obeležavaju se u organizaciji grada Beograda-Gradske uprave, Sekretarijata za privredu, nadležnog za poslove turizma i Organizacionog odbora obrazovanog rešenjem gradonačelnika i oko stotinu neposrednih organizatora programa. Pripremljen je veliki broj programa  i u uslovima pandemije Kovid 19. Pripremljeni su i brojni sadržaji dostupni publici u digitalnoj formi (virtuelne ture, izložbe i katalozi u elektronskoj formi, filmovi, video materijali, tv emisije, snimljene predstave i sl.).

Kao i svih prethodnih godina, brojni programi promocije nasleđa realizuju se na čitavoj teritoriji grada koristeći raspoložive resurse, partnerstvo i saradnju: izložbe, razgledanja sa vodičima, predavanja, predstave, radionice, kvizovi  znanja,  video projekcije, dečji programi, projekcije filmova i dr. Obeležiće se i Svetski dan turizma, 27. septembar posvećen ove godine važnosti digitalnih tehnologija u turizmu. Udruženje turističkih vodiča je pripremilo veliki broj tematskih tura razgledanja.

Za decu i mlade pripremljeni su i brojni programi korišćenjem savremene tehnologije. Učenje o prošlosti je veoma dragoceno znanje i za budućnost.

Milinko Veličković je istakao da manifestacija doprinosi obogaćivanju turističke ponude Beograda i atraktivnosti Beograda kao destinacije. Zahvalio se svima koji su i u ovim uslovima pripremili programe pozvao sve da budu odgovorni, posetioce da uživaju u programima i medije da zabeleže i podele informaciju, znanje, priču o bogatom i raznolikom materijalnom i nematerijalnom nasleđu.

Najave programa biće  na internet stranici grada Beograda, Turističke organizacije Beograda i neposrednih organizatora i na društvenim mrežama. Važno je da se posete i svi programi realizuju uz poštovanje propisanih mera nadležnih organa i poštovanje preporuka o zaštiti od infekcije.