Otvorena izložba „Narodno graditeljstvo – spomenik kulture danasˮ

26. 09. 2020.

U okviru centralnog događaja manifestacije Dani evropske baštine, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić u subotu 26. septembra otvorila je  gostujuću izložbu „Narodno graditeljstvo – spomenik kulture danasˮ  Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u galeriji Rančićeve kuće, sedištu Centra za kulturu Grocka, istakavši raznovrsnost  programa ove manifestacije koji su započeli 16. septembra i traju sve do kraja oktobra.

Tom prilikom pomoćnik ministra za kulturno nasleđe napomenula je da je ovogodišnji pristup realizaciji programa izuzetno zanimljiv, ali nešto drugačiji. On line tribine i prezentacije koje  Centar za kulturu sprovodi u mreži saradnje sa ustanovama kulture, organizacijama i stručnim saradnicima, posebno sa Smiljanom Popov, novinarkom i autorkom serijala Beograd za početnike, dostupni su putem interneta tokom trajanja manifestacije.

„Kultura i kulturno nasleđe neodvojivi su od obrazovanja, a ovogodišnjom zajedničkom temom manifestacije Dani evropske baštine u celoj Evropi – „Nasleđe i obrazovanjeˮ, ova neodvojivost stavljena je u fokusˮ, naglasila je Vanušić dodajući da se pored Grocke u okviru izuzetno brojnih programa na teritoriji Beograda, Dani evropske baštine tokom septembra i oktobra održavaju u još 11 gradova i opština, Novom Sadu, Subotici, Senti, Baču, Prokuplju, Kladovu, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Smederevu, Pirotu i Leskovcu, u organizaciji i saradnji ustanova kulture, škola i nevladinih ogranizacija.

Centralni program u Rančićevoj kući započet je nastupom učenika osnovne muzičke škole „Nevena Popovićˮ iz Grocke. Izložba „Narodno graditeljstvo – spomenik kulture danasˮ, autorke Nade Živković, etnologa-konzervatora, predstavljena je u prilagođenom formatu sa temom „Nasleđe i obrazovanje – znanje za budućnostˮ. Izložbu čine 20 panoa na kojima je prikazana stara beogradska arhitektura 19. i prve polovine 20. veka - narodno graditeljstvo u Beogradu, nekadašnji i sadašnji izgled objekata, među kojima je i Rančićeva kuća, spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Tom prilikom predstavljena je mapa „Nepokretna kulturna dobra na teritoriji opštine Grockaˮ Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, rezultat projekta mapiranja nepokretnog kulturnog nasleđa beogradskih opština i javnih spomenika. Nakon svečanog dela događaja i predstavljanja izložbe, organizovan je obilazak Rančićeve kuće, poseta Gročanskoj čaršiji sa legatom dr Aleksandra Kostića koji je smešten u prostoru biblioteke „Ilija Garašaninˮ, kao i kasnorimskoj grobnici u Brestoviku.