MUZEJ GRADA BEOGRADA SA MUZEJIMA U SASTAVU-DANI EVROPSKE BAŠTINE 2022

19. 09. 2022.

GRADA BEOGRADA SA MUZEJIMA U SASTAVU

Zmaj Jovina 1, Beograd; http://www.mgb.org.rs/

Spisak aktivnosti Muzeja grada Beograda, koje će biti besplatne za posetioce:

VOĐENE TURE U OKVIRU SPOMENIČKOG KOMPLEKSA STEFANU NEMANJI

Spomenik velikom srpskom vladaru Stefanu Nemanji, delo je ruskog umetnika Aleksandra Julijanoviča Rukavišnjikova. Cela figura i pored umetničkih improvizacija, izvedena je realistično, sa mnoštvom detalja, kako na postamentu tako i na samoj skulpturi. Odabir savremenog romantizirajućeg realizma uslovilo je i okruženje samog trga, kojeg uokviruju isključivo objekti izgrađeni od kraja 19. do sredine 20. veka, a koji pripadaju nekom od tada zastupljenih istorističko-dekorativističkih stilova.

Vodiči Muzeja grada Beograda, će zanimljivom pričom o nastanku i simbolici monumentalnog spomenika dočekati posetioce, sa kojima će nesebično podeliti svoja saznanja.

Terminimi : u 11 časova i u 13.00 časova  četvrtkom tokom trajanja manifestacije: 22. septembra; 29. septembra; 6. oktobra; 13. oktobra; i subotom: 24. septembra; 1. oktobra; 8. oktobra i 15. oktobra.

MUZEJ JOVANA CVIJIĆA

Jelene Ćetković 5

VOĐENE TURE U MUZEJU JOVANA CVIJIĆA

Organizovane ture u Muzeju Jovana Cvijića tokom trajanja manifestacije „Dani evropske baštine“, posvećene su enterijeru ove jedinstvene kuće, čiji je svaki detalj dizajniran u maniru tada vrlo popularnog stila u Evropi, seciji koja je obogaćena elementima srpske nacionalne primenjene umetnosti. Jovan Cvijić je naručio od Dragutina Inkiostrija Medenjaka izradu celokupnog enterijera svoje kuće, koja u prestonici predstavlja jedinstven primer stambenog objekta u stilu secije. Tura „Secesija u Beogradu na primeru kuće Jovana Cvijića“, je besplatna.

Termin: 24. septembar i 1, 8. i 15. oktobra s početkom u 11.00 časova.

Broj mesta je ograničen i potrebno je prijaviti se preko mejl adrese: office@mgb.org.rs

ZBIRKA IKONA SEKULIĆ

Uzun Mirkova 5 

VOĐENE TURE U ZBIRCI IKONA SEKULIĆ

Zbirka ikona Sekulić predstavlja jedinstveni muzej, koji je u potpunosti autentičan i uz obimnu zbirku izuzetnih umetničkih dela, ujedno odražava i životni prostor srpskog arhitekte Milana Sekulića (1895−1970). U domu Pave i Milana Sekulića, koji su ovi pasionirani kolekcionari, zajedno sa zbirkom ikona, slika i dela primenjene umetnosti, poklonili gradu Beogradu 1970. godine, y autentičnom enterijeru nalazi se najveća zbirka ikona koju je u Srbiji moguće videti na jednom mestu. Zbirka se sastoji od 165 ikona nastalih u periodu od 15. do 20. veka na prostoru Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Grčke i Rusije. Slikarstvo 19. veka zastupljeno je portretima Pavela Đurkovića, Konstantina Danila i Arsenija Teodorovića, kao i religioznim kompozicijama Stevana Aleksića, Jovana Klajića i drugih, a slikarstvo 20. veka pejzažima Jovana Bijelića, Marka Čelebonovića i Ignjata Joba.

Termini: 23 i 30. septembar i 7. i 14. oktobar od 17.00 časova.

CIKLUS PREDAVANJA „ISTORIJA PIVARSTVA U BEOGRADU“, NENAD LUKIĆ, KUSTOS I ISTORIČAR MUZEJA NAUKE I TEHNIKE.

Predavanje „Bio jednom jedan PIB. Kakav BIP? Strašan BIP!“ -  30. 9. 2022. s početkom u 19.00 časova u Zavičajnom muzeju Žarkova.

„Istorija pivarstva u Beogradu“ u saradnji s Muzejem nauke i tehnike, Muzej grada Beograda predstavlja predavanje na temu „Istorija pivarstva u Beogradu“, koje će održati Nenad Lukić, kustos i istoričar Muzeja nauke i tehnike.

Istorija pivarstva u Beogradu interesantna je i dinamična, a naročito ona Prve srpske parne pivare Đorđa Vajferta koja je danas kao pogon bivšeg BIP-a, najstariji industrijski lokalitet u Beogradu u kome se i dalje vrši isti vid proizvodnje kao i na njenom osnivanju 1873, proizvodnja piva. Oba predavanja su bazirana na prikazivanju razvoja i opšteg istrijata obe pivare: Vajfertove pivare, s osvrtom i na njene vlasnike u periodu 1873-1947 i potonjeg BIP-a od 1963. do današnjih dana. Predavanje o BIP-u je svojevrstan uvod u prigodnu publikaciju koju će ukoliko sve bude išlo po planu krajem naredne godine objaviti Muzej nauke i tehnike. Svi posetioci moći će da postavljaju pitanja iz bilo koje teme vezano za istoriju pivarstva u Beogradu i aktivno učestvuju u predavanju.

Partner u organizaciji programa: Turistička organizacija gradske opštine Čukarica

KONAK KNEGINJE LJUBICE

Kneza Sime Markovića 8

Tematska izložba „BANJICA – Naselje Vinčanske kulture“, autora Miloš Spasić, kustos Muzeja grada Beograda .Priča o neolitskom naselju iz petog milenijuma pre nove ere na Banjici. Izložba o jednom od najzanačajnijih arheoloških lokaliteta na tlu Srbiji donosi priču o životu jedne vinčanske zajednice, čije su postojanje i dostignuća kulturno nasleđe cele Evrope. Neolitsko naselje Usek na Banjici u Beogradu nalazi se na blago uzvišenom platou, nadmorske visine od 130–160 m, maksimalnih dimenzija 400x200m. Lokalitet je sa dveju stranabio okružen potocima, a otkriven je tokom izgradnje avalskog puta još 1921. godine, dok su prva arheološka istraživanja obavljena u periodu od 1955. do 1957. godine. Iskopavanja na Banjici vršena su u još dva navrata: 1979. i 1998. godine, a ukupno do sada istražena površina je od oko 800 m2. Vinčansko naselje na Banjici je živelo bez prekida oko 400 godina, u periodu između 5000. i 4600 pre n. e.

U Zbirci za praistoriju Muzeja grada Beograda čuva se oko 1000 predmeta upisanih u registar kulturnih dobara Republike Srbije, kao i vredne studijske zbirke koje uključuju desetine hiljada predmeta. Značaj vinčanskog lokaliteta na Banjici za kulturnu baštinu Republike Srbije je nesaglediv. Reč je o jednom o najvrednijih vinčanskih naselja na teritoriji grada Beograda, sa veoma dobro očuvanim kućama, koje pružaju uvid u istoriju arhitekture i urbanizma na našim prostorima. Na ovom mestu istražena je najveća do danas poznata vinčanska kuća, površine od 220 m2, te brojne jedinstvene arhitektonske forme, poput objekata tipa megaron, specijalizovanih proizvodnih objekata, ali i malih pomoćnih ostava, spremišta i silosa. Vinčansko naselje na Banjici proglašeno je za kulturno dobro (Rešenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda br. 124/1 od 7.2.1964.).

Termin:izložba će biti otvorena za posetioce u Sali pod svodovima, u Konaku kneginje LJubice od 20. septembra do 11. oktobra.

MATINE KONCERT „SRPSKA SOLO PESMA“

Nastupaju: Jasmina Trumbetaš,s opran, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu; Mina Ristić Jonić, klavirski saradnik; gost prof. dr Saša Božidarević, tenor. Na programu su dela srpskih kompozitora: P. Konjović, S. Binički, S. Rajičić,P. Krstić,M. Milojević, I. Bajić, J. Marinković, S. Mokranjac ,D. Golemović, M.Rasinski...Ovaj program koji u sebi sadrži solo pesme srpskih kompozitora za glas i klavir 20. i 21.veka je osmišljen da predstavi publici dela savremenika koji zavređuju slušalačku pažnju, kao što su Dimitrije Golemović, Miroljub Rasinski,  i dr, ali i da podseti i sačuva od zaborava dela srpskih kompozitora 20. veka i njihovih solo pesama, među kojima su: Stanojlo Rajičić, Kosta Manojlović, Miloje Milojević, Isidor Bajić, Petar Konjović, Stanislav Binički i drugi. Izvođenje ovakvih programa  ima za cilj negovanje i očuvanje srpske klasične muzičke baštine, kao i upoznavanje publike svih generacija sa našim kulturnim nasleđem koje itekako zavređuje pažnju stručne javnosti, ali i ljubitelja klasične umetnosti uopšte. Koncert je namenjen svim ljubiteljima muzike, publici svih generacija, profesionalcima i amaterima. Pokrovitelji koncerta: SOKOJ i Muzej grada Beograda

Termin: 25. septembra.u 12.00 časova u Sali pod svodovima u Konaku neginje LJubice.

DEČIJA RADIONICA IZRADE MOZAIKA

Dečija radionica izrade mozaika je namenjena deci uzrasta od 7-14 godina. Cilj radionice je da deca uz kustose Muzeja grada Beograda nauče kako su Rimljani živeli i ukrašavali životni ambijent, kojim su se tehnikama služili kao i koje scene iz svakodnevnog života su koristili na svojim mozaicima. Učesnici će svoje mozaike poneti sa sobom kao suvenir. Radionica traje dva sata i ista grupa dece će pohađati radionicu u subotu i u nedelju.

Termin: u subotu i nedelju 1. i 2. oktobra; u Sali pod svodovima u Konaku kneginje LJubice, s početkom u 10.00 časova.

Učešće u radionici je besplatno. Zbog ograničenog broja mesta potrebno je prijaviti se na mejl adresu: decijiklub@mgb.org.rs

Radno vreme Konaka kneginje LJubice je: utorak, sreda, četvrtak i subota 10−17; petak 10−18; nedelja 10−14; ponedeljkom je muzej zatvoren.

RODNA KUĆA VOJVODE STEPE STEPANOVIĆA

Kuća u kojoj se 11. marta 1856. godine rodio jedan od najistaknutijih srpskih vojvoda iz Prvog svetskog rata, nalazi se u Kumodražu, na Voždovcu, u Beogradu, a potiče iz sredine 19. veka. Po svojim osnovnim karakteristikama kuća pripada tipu starije moravske kuće.Osnova joj je pravougaona, i sastoji se od tri prostorije: „kuće”, sobe i sobice. Zidana je u bondručnoj konstrukciji sa ispunom od čatme, dok su temelji od lomljenog kamena. Jedna prostorija je očuvana u potpunosti kako je izgledala za života vojvode Stepe Stepanovića, dok je u preostale dve prostorije smeštena muzejska postavka, koju pretežno čine fotografije i dokumenta. On je ovu kuću napustio kada je upisao Artiljerijsku školu u septembru 1874. godine, nakon čega više nije živeo ovde, ali su živeli članovi njegove porodice.

Ulaz je slobodan!

Radno vreme Muzeja je: sredom, četvrtkom i petkom od 10 do 18 časova, i subotom i nedeljom od 10 do 19 časova (ponedeljak i utorak su neradni dani).

IZLOŽBA „DJISUS LOVES YOU“ ANDREE NOVIĆEVIĆ

Istupajući angažovano i osvešćeno prema svakodnevnici koju posmatra Andrea Novićević jasno teži ka direktnoj komunikaciji sa publikom kroz negovanje ironičnog i sarkastičnog narativa. Rođena 2000. godine u Beogradu, student je Fakulteta primenjenih umetnosti. Istaknutim minimalističkim manirom stvaralaštva osvojila je brojna priznanja u domenu likovno-grafičkog spektra, poput nagrade fondacije ,,Anja Vera Čolić”. Aktivan je učesnikn amnogobrojnim konkursima međunarodnog i regionalnog tipa. Ovo je njena prvasa mostalna izložba pod nazivom ,,Đisus loves you". Umetničko ime Đisus nastalo je iz banalizacije dva pojma, u želji da stvori intrapersonalni momenat, koji će navesti posmatrača na poistovećivanje sa idejnom temom. Skulptura koja će upotpuniti izložbu deli trenutak iskustva kroz izražen humor sasveprisutnom društvenom kritikom. Teme koje obrađuje uvlače posmatrača u apsurdan tok vremena u kojem živimo. Iskrena i sirova socijalno angažovana plakatska umetnost rezultat je dugogodišnjeg rada i idejnog sazrevanja. Jasan i neretko piktogramski prikaz direktno uvode posmatrača u suštinu komunikacije kroz jasnoću vizuelnog govora. Prisutnost arhetipskog koda međuljudskih odnosa, sa jasnim fokusom na emocijama i ličnom pronalaženju.

Mesto: Zavičajni muzeju Žarkova

Termin: 1.−15. oktobra. Svečano otvaranje je 1. oktobra u 19 časova.

DAN SLOBODNOG ULAZA U MUZEJ BANJIČKOG LOGORA

Muzej grada Beograda svojim sugrađanima i gostima grada daruje besplatan ulaz u Muzej Banjičkog logora i u Arheološko nalazište u Vinči „Belo brdo“ u subotu 1. oktobra 2022. u toku radnog vremena muzeja.

Stalna postavka Muzeja Banjičkog logora posvećen je uspomeni na zatočenike i žrtve nacističkog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata. Dokumentarna građa, plakati i fotografije, uz veliku maketu logorskog kompleksa, čine okvir u koji se uklapaju sačuvani lični predmeti, originalni crteži, skice i ručni radovi logoraša. Posetiocima je na ovom prostoru predstavljeno 400 eksponata. Posebno se izdvaja memorijalna sala u kojoj je rekonstruisan ambijent logoraške sobe.

Muzej grada Beograda u saradnji s Opštinom Voždovac organizuje dan besplatne posete 1. oktobra 2022. godine.

DAN SLOBODNOG ULAZA U ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE U VINČI „BELO BRDO“ U VINČI

Stalna postavka Arheološkog nalazišta u Vinči „Belo brdo“, podrazumeva kulturne slojeve iz Vinče i sadrže prave riznice najraznovrsnijih predmeta: alate od kamena i životinjskih kostiju, keramičko posuđe za svakodnevnu upotrebu, luksuzne posude od keramike, raskošno dekorisane ritualne vaze, veliki broj antropomorfnih i zoomorfnih figurina, prosopomorfne poklopce, nakit od raznih vrsta skupocenih materijala i druge predmete izrađene u samoj Vinči, ili pribavljene iz udaljenih oblasti srednje Evrope, donjeg Podunavlja ili Mediterana. Na osnovu ovih nalaza, kao i na osnovu ostataka arhitekture i korišćenih sirovina je pouzdano rekonstruisana materijalna i duhovna kultura neolitskih stanovnika Vinče. Arheološki nalazi sa iskopavanja od 1978. koja je vršio Muzej grada Beograda čine najveći deo muzejske postavke u Vinči, čiji je fokus na neolitskom periodu, a izloženi predmeti iz bakarnog i bronzanog doba, kao i sa srednjovekovne nekropole, svedoče o višemilenijumskom kontinuitetu života na Vinči.

Termin: subota 1. oktobra u toku radnog vremena muzeja.

APLIKACIJA ZA PAMETNE TELEFONE I TABLETE „HOLOGRAD“

Projekat „Digitalni Muzej grada Beograda“ kroz aplikaciju proširene stvarnosti na savremen i inovativan način prikazuje javnosti značajne eksponate koji se čuvaju u Muzeju grada Beograda, u cilju približavanja bogate istorije prestonice. Pomoću aplikacije, putem telefona ili tableta, korisnici mogu da dožive interakciju sa virtuelnim eksponatima na različitim lokacijama u gradu. Tehnologija proširene stvarnosti omogućiće im da vide stvarnost obogaćenu kulturnim sadržajima i multimedijalnim informacijama, odnosno da saznaju nešto više o istoriji Beograda i vide predmete kao što su Makrinova glava iz Antičkog doba, Minim novčić iz gvozdenog doba ili da sretnu mamuta, fosile i Vinčansku figurinu iz praistorije na ulicama Beograda. Na stepeništu ispod Brankovog mosta, moći će da se vide mamut i maketa prvog električnog tramvaja u Beogradu.Kod Kapije Karla VI na Kalemegdanu, uz pomoć aplikacije moći će da se vide planovi Beograda iz 17. i 18. veka, a kod Česme Mehmed-paše Sokolovića Beogradsko četvorojevanđelje. Na zgradi Narodne banke aplikacija će nam prikazati Portret kraljice Marije Karađorđević Paje Jovanovića iz 1929. godine, a na zgradi SANU-a Kosovka devojka Uroša Predića iz 1919. godine. Bista cara Makrina moći će da se vidi na zgradi Filozofskog fakulteta na Studentskom trgu, a još jedna slika Paje Jovanovića, Krunisanje cara Dušana, na Terazijama u prolazu Bezistan.

Osnova koncepta je digitalizacija i virtuelni izlazak sadržaja iz zbirke Muzaja grada Beograda u javni prostor, kreiranje interaktivne postavke i predstavljanje eksponata u proširenoj i virtuelnoj stvarnosti kroz upotrebu novih medija i inovativnih rešenja za promociju kulturnog nasleđa Beograda.

Projekat realizuje Live View Studio uz podršku Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

Preuzimanje aplikacije „Holograd“ se vrši preko prodavnica operativnih sistema i u potpunosti je besplatno.