KRALJEVSKI KOMPLEKS PONOVNO OTVOREN ZA TURISTE

10. 05. 2023.

Promo turom za predstavnike medija, danas je najavljen početak sezone obilaska Dvorskog kompleksa na Dedinju, u prisustvu NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksanda i Princeze Katarine, koji su zajedno sa direktorom TOB, Miodragom Popovićem, svečano otvorili turističku sezonu i pozvali sugrađane i domaće i strane goste da posete ova zdanja.

Događaj je počeo minutom ćutanja, u sećanje na izgubljene živote u prošlonedeljnim tragedijama.

„Drago mi je što smo se okupili ovde, u domu moje porodice, da otvorimo Kraljevski kompleks za još jednu turističku sezonu. Kraljevski kompleks je posebno mesto, bogato istorijom i nasleđem mojih predaka. Želim da ljudi u Srbiji i svetu mogu da vide i osete svu istoriju i tradiciju koju ima naš porodični dom. Veoma je važno da se to prenese na naše mlađe generacije. Organizovani turistički obilasci su najbolja prilika da se vidi ovo prelepo mesto, dodirne naša slavna prošlost i nauči nešto novo“, rekao je NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Gospodin Miodrag Popović, v.d. direktora Turističke organizacije Beograda, zahvalio se NJihovim Kraljevskim Visočanstvima na saradnji i još jednom istakao da je Kraljevski kompleks jedna od najvećih turističkih atrakcija Beograda. „Nadamo se da ćemo na ovaj način upotpuniti već bogatu ponudu našeg grada. Posete Dvorskom kopleksu su jedan od najposećenijih programa, koje su i dobar način da se naši građani podsete a strani upoznaju sa istorijom Srbije i Beograda.“, rekao je Miodrag Popović.

Predstavnike medija koji su se pridružili prvom obilasku u Kraljevskom Dvoru dočekali su NJihova Kraljevska Visočanstva i gospodin Popović. U pratnji profesionalnog turističkog vodiča, imali su priliku da uživaju u istom obilasku koji će i turisti imati kada dođu u posetu – Kraljevskom Dvoru, Belom Dvoru, Kraljevskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog i Kraljevskom parku.

Turiste će, kada im to obaveze budu dozvoljavale, dočekati Prestolonaslednik i Princeza. Obilazak je prijatna dvočasovna šetnja, za upoznavanje sa istorijom, zaostavštinom i kulturom naše zemlje. Pre povratka Kraljevske porodice u Srbiju, Kraljevski kompleks bio je zatvoren za javnost, a otvaranje za turiste bila je jedna od prvih važnih odluka NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra.

Turistička organizacija Beograda  organizuje obilaske Kraljevskog kompleksa svake subote u 9.30 i 12.30 časova. Ulaznice uključuju organizovani autobuski prevoz od Trga Nikole Pašića do Kraljevskog kompleksa – okupljanja za prevoz su u 9.30 i 12.30 časova. Cena ulaznice je 1500 dinara. Broj posetilaca u grupi je ograničen na najviše 30.

Za informacije i rezervacije turisti treba da posete Turistički informativni centar u Beogradu, Knez Mihailova 56, telefon: 011 26 35 622, i-mejl: bginfo.knezmihailova@tob.rs vebsajt www.tob.rs

Škole, studenti i udruženja penzionera mogu da obiđu Kraljevski kompleks na Dedinju u najavljenim grupnim posetama svakog radnog dana od 9 do 15 časova uz obavezno obaveštenje Kancelariji NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra najmanje 7 do 10 dana unapred, na telefon +381 11 306 4014 ili putem i-mejla: kancelarija@dvor.rs. Svaka grupa mora da se sastoji od najmanje 10 a najviše 40 posetilaca. Vebsajt: www.dvor.rs