„Dani evropske baštine“-Centar za kulturu Grocka i Opština Grocka

16. 09. 2022.

 

Grocka, vekovima stara varoš kraj Dunava, i tokom 2022. godine s radošću dočekuje i obeležava Dane evropske baštine, a Centar za kulturu Grocka se u ovogodišnju kulturno-turističku manifestaciju sa temom „ODRŽIVO NASLEĐE“, uključuje raznovrsnim predlozima programa, kao i uvek u mreži saradnje sa ustanovama kulture, organizacijama i stručnim timovima - a  ove godine posebno sa Institutom za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u pogledu realizacije značajne izložbe „Tajne iz zaboravljene arhive“ koja prati zaostavštinu prof. dr Aleksandra Kostića, Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u realizaciji edukativnih radionica za najmlađe, Centrom za urbani razvoj - u primeni 3D tehnologija za predstavljanje kulturnog nasleđa i virtuelnih tura kulturnom baštinom Grocke, Smiljanom Popov, novinarkom i autorkom serijala „Beograd za početnike“ u organizaciji edukativnih tribina koje se bave održivim nasleđem, kao i renomiranim muzičkim urednikom Bojanom Đorđevićem u okviru koncertnog programa „Muzička bašta“ ustanove i etno nastupa „Živa baština“. Kao i prethodnih godina, Centar za kulturu Grocka planira stručna vođenja i izletničke ture izvanrednom kulturnom baštinom  na teritoriji opštine Grocka...

S ponosom ističemo da je ustanova Centar za kulturu Grocka više od decenije uključena u realiizaciju ove velike i značajne Manifestacije, te da je 2020. godine bila i nosilac Centralnog događaja „Dani evropske baštine” u Srbijipod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i svesrdnom podrškom Sekretarijata za privredu Grada Beograda i Opštine GrockaBila je to prilika i da se ukaže na pregalački rad Centra za kulturu Grocka, te naglasi zalaganje male ustanove kulture koja u mreži saradnje ostvaruje značajne rezultate i istaknuti je primer dobre prakse. U skladu sa epidemiološkom situacijom mnogobrojni realizovani sadržaji su bili dostupni publici i uživo (izložbe, predavanja, edukativne  radionice namenjene deci, stručna vođenja...), ali i u inovativnoj digitalnoj formi (e–tribine, virtuelne ture, filmovi, video-materijali, TV emisije...).

Važni efekti ostvareni dugogodišnjom realizacijom manifestacije „Dani evropske baštine“, uz rad na promociji sadržaja i edukaciji i informisanju stanovništva, jesu profilisanje kulturnih navika i potreba u lokalnoj sredini, i u daleko širim okvirima značajno podizanje svesti o izuzetnom istorijskom i kulturnom nasleđu, vrednostima i znamenitostima teritorije opštine Grocka.  

U znaku ovogodišnje teme Dana evropske baštine koji slave kulturno nasleđe i njegovu najširu dostupnost publici svih uzrasta i kategorija, kao i interakciju sa okruženjem, u skladu sa aktuelnom situacijom, predlozi su koncipirani i kroz brojne digitalne sadržaje. Obuhvaćeni su različiti aspekti nasleđa sa kojim živimo, usmereni kako na ljude, tako i na mesta, odnosno na kontinuitet i učenje iz tradicije, na istorijska zdanja koja će pokazati svoj uticaj na očuvanje lokalnih identiteta, i ekološki prihvatljive mere i običaje u gradnji i ukupnom postupanju.

PLANIRANI SU SLEDEĆI KULTURNO-OBRAZOVNI I KULTURNO-TURISTIČKI SADRŽAJI:

- Samostalna izložba u galeriji Rančićeve kuće „Putujuće šare Srbije“, autorke dr Milice Živadinović. Stilizovane šare sa čuvenih pirotskih ćilima, transponovane su u autentične slike u akriliku i ulju na platnu. Postavka predstavlja neobičan spoj tradicionalnog i modernog i objedinjuje eklektičan pristup etnologiji, koji autorka kontinuirano neguje i po kojem je prepoznatljiva. Ova vizuelna umetnica na izložbi će prezentovati svoj bogat umetnički opus prepun snažne simbolike, na način dostupan oku i razumevanju posmatrača iz svih krajeva sveta. Milica Živadinović rođena je u Beogradu, međutim, njeno francusko poreklo odvelo ju je u Pariz gde je provela dve decenije. Specifična mešavina autorkinog porekla i boravka na različitim meridijanima, uticala je velikim delom na njen umetnički izraz. Pirotske šare prepune čudesnih boja, ornamentike i intimnih priča, putuju pomoću jedinstvenih umetničkih dela sve do Rančićeve kuće, starog varoškog doma Srbije. Vreme i mesto održavanja:  16. septembar u 19č ( trajanje 16-30. septembar), Rančićeva kuća.

- Tematska izložba u galeriji Rančićeve kuće „Tajne iz zaboravljene arhive (Zaboravljena arhiva Instituta za histologiju i embriologiju „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić”, autorke prof. dr Nele Puškaš, i u saradnji sa Institutom za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, praćena dodatnim audio-vizuelnim odnosno multimedijalnim i edukativnim sadržajima i programima, kao i stručnim vođenjima. Izložba je posvećena osnivaču Instituta za histologiju i embriologiju „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić” po kome ustanova nosi naziv, a koja ove 2022. godine godine obeležava vek postojanja. Projekat je usmeren na kompleksno izložbeno predstavljanje eksponata iz dragocene, nedavno otkrivene zaostavštine prof. Aleksandra Kostića, osnivača i prvog profesora histologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, podizanje svesti o kulturi sećanja, upoznavanje sa kulturnim i naučnim razvitkom Srbije, kao i nemerljivim doprinosom cenjenog naučnika. Zaostavština je 2021. godine pronađena na Institutu za histologiju i embriologiju, za koju se decenijama mislilo da je uništena za vreme Drugog svetskog rata, odnosno da je nestala nakon njegovog udaljavanja sa Medicinskog fakulteta iz političkih razloga 1952. godine. Predmeti iz pronađene zaostavštine su u procesu stručno-naučne obrade, inventarisanja, digitalizacije i utvrđivanja za kulturno dobro. Cela zbirka predstavlja važno svedočanstvo Kostićevog profesionalnog, ali i javnog društvenog angažovanja i širokih interesovanja, a takođe je i važan izvor za upoznavanje istorijskog, kulturnog, naučnog i tehničkog razvitka u Srbiji, što joj daje poseban značaj. Koncept izložbene postavke i pratećih sadržaja izložbe promoviše zaboravljeno kulturno nasleđe koje svedoči o životu i radu prof. Kostića, kao i o prvim decenijama rada najstarijeg Medicinskog fakulteta u Srbiji, realizuju Institut za histologiju i embriologiju „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić”, koji ove godine obeležava vek postojanja, u saradnji sa Centrom za kulturu Grocka, ustanovom kulture koja se ispred svog Osnivača GO Grocka stara o Legatu dr Aleksandra Kostića u Grockoj, i predano radi na promociji i predstavljanju radaovog istaknutog naučnika. Vreme i mesto održavanja:  7. oktobar u 18č, Rančićeva kuća.

 - Koncert „Živa baština“, programu MUZIČKA BAŠTA“ Rančićeve kuće, posvećen nematerijalnoj kulturnoj baštini i negovanju i očuvanju srpske tradicionalne kulture. Četiri barda srpske tradicionalne muzike današnjice: Boška Vujačića, guslara, Svetlane Spajić (izvođača tradicionalne srpske pesme), Bokana Stankovića i Miloša Nikolića (izvođača na više narodnih duvačkih instrumenata). Koncert „Živa baština” u vanvremenskom ambijentu „Muzičke bašte“ varoške Rančićeve kuće, zaštićenog kulturnog dobra, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“  predstaviće pažljivo osmišljeni program.

U ambijentu bašte Rančićeve kuće, zaštićenog kulturnog dobra gročanske varoši, letnji muzički i festivalski program „Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka tokom 2022. godine predstavlja gostujuće sastave iz zemlje i regiona. Program obuhvata multikulturalni pristup i muziku različitih žanrova, sa akcentom na autentičnom i autorskom izrazu koji je najmanje zastupljen u javnom i medijskom prostoru.

Vreme i mesto održavanja:  16. septembar u 20č, Rančićeva kuća.

ONLAJN+PIKNIK TRIBINA „Ornamenti i šare Srbije“ u saradnji sa Smiljanom Popov i „Beogradom za početnike“, u bašti Rančićeve kuće, tehnička platforma „OCOLO“ digital, studio za digitalne tehnologije.

 Umesto u studiju, ovaj inovativni kocept digitalnih tribina održava se na odabranoj lokaciji, i pomera granice dvostruko uživo – „lajv“ putem digitalne tribine, i takođe uživo za publiku prisutnu u Rančićevoj kući, zaštićenom kulturnom dobru od velikog značaja za našu zemlju, poznatom po čarobno lepom ambijentu.

Tribina u formi časa za celu porodicu, bila bi svojevrsni presedan u našoj kulturnoj praksi, jer su publika - i đaci i odrasli, odnosno deca i roditelji, na zajedničkom času istorije umetnosti za sve. Kroz najparadigmatičnije epizode nacionalne baštine u svetlu šireg evropskog kruga pokazaćemo koliko je važno poznavanje, učenje i istraživanje vlastite istorije, umetnosti i obrazovanja za savremenog čoveka, u svetlu ovogodišnje teme Dana evropske baštine – Održivo nasleđe.

Vreme i mesto održavanja:  30. septembar u 18č, Rančićeva kuća.

VIDEOTEKA „Beograd za početnike“ - destinacija koje morate posetiti u Grockoj atraktivna  videoteka sačinjena od 6 edukativnih tematskih emisija serijala „Beograd za početnike“ posvećenih kulturnoj baštini Grocke; dostupna na sajtu  Centra za kulturu Grocka i društvenim mrežama, kao svojevrsni edukativni vodič kroz kulturno nasleđe Grocke, sa akcentom na sadržajima koji imaju širi, evropski značaj.   

Sastoji se od e-prezentacije emisija serijala „Beograd za početnike“,  tokom trajanja manifestacije.

-  Kasno-rimska grobnica u Brestoviku - OTKRIĆE MISTERIOZNE GROBNICE - Beograd za početnike

https://www.youtube.com/watch?v=x_mSqe_i_B8

-  Vinča i Starčevo - Brisel kamenog doba, gde je nastala Evropa- BEOGRAD ZA POČETNIKE - Ko su bili prvi pravi Beograđani

https://www.youtube.com/watch?v=0BM9yYn4cVg

-   Rančićeva kuća - zaštićeni spomenik kulture od velikog značaja-ARHEOLOŠKO OTKRIĆE NA AUTOBUSKOJ STANICI - Beograd za početnike

https://www.youtube.com/watch?v=WpKdfP4LsZM&t=7s

-  Radmilovac - Ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta - PRVI STANOVNICI SRBIJE - PRVI GRAD U EVROPI - SRPSKI KREMENKO I KAMENKO -

Beograd za početnike - Naselje praistorijskog ribara

https://www.youtube.com/watch?v=7sH1YSL7hJU&t=211s

-  Legat dr Aleksandra Kostića u Gročanskoj čaršiji

U KABINETU RETKOSTI SRPSKOG LEONARDA DA VINČIJA - BEOGRAD ZA POČETNIKE (1. DEO)

https://www.youtube.com/watch?v=a8MmzIxFrNg&t=623s

U KABINETU ČUDA SRPSKOG GENIJA - BEOGRAD ZA POČETNIKE ( 2. DEO)

https://www.youtube.com/watch?v=Rl7pLWWtjG8

 BEOGRADSKA KALIFORNIJA iliti ČAROBNI BREG - Beograd za početnike

https://www.youtube.com/watch?v=RbHOjcJknPo

-  STRUČNO VOĐENJE znamenitostima i zaštićenim kulturnim dobrima Grocke, sa akcentom na ekološkoj gradnji, narodnom graditeljstvu i održivosti (Rančićeva kuća, Gročanska čaršija, Legat dr Aleksandra Kostića) sa specijal-programom i gošćom, novinarkom Smiljanom Popov, autorkom TV serijala „Beograd za početnike“. Kustos je Zorica Atić, istoričarka umetnosti.

Vreme i mesto održavanja/polaska:  1. oktobar u 12č, Rančićeva kuća

Rančićeva kuća u Grockoj, zaštićeni spomenik kulture od velikog značaja, podrazumeva susret sa neimarstvom lokalnog podneblja čiji je reprezentativni primer, s osvrtom na specifičan način ekološke gradnje, tradicionalne materijale, lepote i vrednosti narodnog neimarstva, kao i primenu u današnjem vremenu. Posetioci će se upoznati sa varoškim načinom života s početka 19. veka i graditeljstvom po meri čoveka. Inspirativna priča obuhvata i period procvata zanatstva, trgovine, vinogradarstva i voćarstva, kao i izgradnju varoških kuća po kojima je Grocka čuvena. Negujući kulturu sećanja, priča je začinjena i spominjanjem zaslužnih i znamenitih Gročana poput Ilije Garašanina, Vase Čarapića, dr Jovana Jovanovića, dr Aleksandra Kostića i drugih, koji su svojim delovanjem omogućili napredak i razvoj Grocke i ostavili traga u čitavoj Srbiji.

Legat dr Aleksandra Kostića 

je muzeološka postavka opštine Grocka u namenskoj galeriji u biblioteci „Ilija Garašanin“ u Grockoj, koja ukazuje na vrednosti u okruženju i na naše zajedničko, evropsko nasleđe. Stalna postavka, uređena  prema najvišim muzeološkim standardima, otvorena je 2018. godine. Postavka se nalazi u zaštićenoj ambijentalnoj celini Gročanska čaršija – srcu stare varoši kraj Dunava. Bogata zbirka obuhvata bogate arheološke i paleontološke nalaze iz Grocke prof. dr Aleksandra Đ. Kostića, uz lične predmete koji su poklon Vojislava Vokija Kostića, njegovog sina. Svestrana ličnost širokih interesovanja, profesor i naučnik je 30-tih godina 20. veka u Grockoj prilikom izgradnje letnjikovca otkrio bogato arheološko nalazište, i svoje vredne nalaze ostavio opštini Grocka „kao podsticaj za dalja istraživanja“.  

Gročanska čaršija je zaštićena ambijentalna celina od velikog značaja za Srbiju, u rangu sa Kosančićevim vencom, značajnija i od čuvene beogradske Skadarlije, formirana oko Carigradskog druma. Još od sredine 16. veka Grocka je u turskim katastarskim popisima Beograda i okoline ubeležena kao varošica. Početkom 19. veka postaje trgovački i kulturni centar oblasti, dobija carinarnicu, ali i jednu od retkih škola u Srbiji tog vremena.  Zaštićena čaršija svojom arhitekturom i vizurama i dalje pruža doživljaj prohujalih vremena. Značajniji sačuvani objekti su Apostolovićeva kuća iz sredine 18. veka, Nišlićeva kuća i Savića mehana s početka 19. veka. Prostorom dominira Crkva Sv. Trojice, podignuta 1883. godine na temeljima starijeg sakralnog objekta iz 1828, izgrađenog uz podršku kneza Miloša Obrenovića.

PREMIJERNA PROMOCIJA virtuelne 3D PREZENTACIJE Letnjikovca dr Aleksandra Kostića u Grockoj, u saradnji sa Centrom za urbani razvoj;

Premijera virtuelne šetnje Letnjikovcem u Grockoj čuvenog naučnika predviđena je za Dane evropske baštine 2022. sa teemom „Održivo nasleđe“.

Profesor dr Aleksandar Đ. Kostić (1893–1983) bio je svestrana ličnost čije je delovanje ostavilo dubokog traga u oblasti medicinskih nauka, ali i u kulturi HH veka. Jedan je od prvih profesora i dekan (1936-1939) Medicinskog fakulteta u Beogradu - osnivač je Instituta za histologiju i embriologiju, koji po njemu nosi ime, a potom i Veterinarskog fakulteta (1936), kao i farmaceutskog odseka Medicinskog fakulteta (1938). Na Medicinskom fakultetu, gde je tri puta za redom biran za dekana, osnovao je i Terminološki seminar i Foto-laboratoriju. Uz bogat naučni i pedagoški rad, autor je brojnih udžbenika i knjiga („Osnovi normalne histologije“, „Osnovi histološke tehnike”, „Medicinski rečnik”, „Medicinska enciklopedija”, „Osnovi medicinske seksologije”, „Moj lekar” i dr.).

Pored prirodnih nauka, profesor Kostić je imao i druga interesovanja. Od gimnazijskih dana se zanimao za književnost, muziku, fotografiju... Pisao je priče, interesovao se i za evoluciju, i uz sve navedeno, izradio je veliki broj naučnih i dokumentarnih fotografija koje su svedočanstvo vremena. U Dubočaju u Grockoj je prilikom gradnje kuće 1932. godine otkrio arheološko nalazište, danas zaštićeni arheološki lokalitet, i za naredne generacije prikupio i sačuvao bogat arheološki i paleontološki materijal.

- Radionice za najmlađe - tematska LIKOVNRADIONICA „Likovno putovanje nasleđem“ Centra za kulturu Grocka, i tematska EDUKATIVNA RADIONICA „Nasleđe za decu“ u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, namenjene predškolcima i mališanima nižeg osnovnoškolskog uzrasta.

Vreme i mesto održavanja:  Tokom septembra i oktobra meseca, za decu u Grockoj, Rančićeva kuća.

Ovogodišnje likovne radionice u okviru manifestacije Dani evropske baštine, posvećene kulturnom nasleđu, usmerene su na upoznavanje sa dragocenom kulturnom baštinom u okruženju, koja broji kulturna dobra od izuzetnog i velikog značaja i podstiče veze sa zajedničkim nasleđem u ansamblu evropske i svetske baštine. Na zabavan način kroz svojevrsna takmičenja u znanju  uz korišćenje likovnih i digitalnih alata razvija se svest o kulturnom bogatstvu koje posedujemo a koje je često u školama u okviru predmeta koje izučavaju nedovoljno zastupljeno. Zbog velikog interesovanja roditelja i dece, kao i lokalno-specifičnog pristupa u okviru neformalnog obrazovanja koje dopunjuje obrazovni školski sistem, likovna i edukativna radionica doprinose ostvarivanju značajnog pedagoškog rezultata.

- SAJAM ZIMNICE U VOĆNOJ GROCKOJ pod nazivom „Jesenja kuhinja“. Sajam ove vrste u organizaciji Opštine Grocka se u čuvenom voćarskom kraju, na zaštićenoj „Gročanskoj čaršiji“, održava šesti put, i obuhvata revijalnu, prodajnu i takmičarsku izložbu džemova, meda, voća, zimnice, jesenjih plodova, ali i domaće radinosti, grnčarije i drugih zanatskih rukotvorina. U okviru manifestacije biće degustiran i nagrađen najbolji džem, uz prigodan kulturno-umetnički i zabavni program, u nesvakidašnjem čaršijskom ambijentu prostorne kulturno-istorijske celine od velikog značaja za Srbiju.  Vreme i mesto održavanja:  30. septembar od 10 časova, Gročanska čaršija.

Realizacija navednih programa je omogućena podrškom Grada Beograda - Sekretarijata za kulturu i Opštine Grocka.