„33rd Belgrade marathon Virtual Run, China-Serbia Friendship long live“

25. 04. 2020.

Ovogodišnji 33. Beogradski maraton trebalo je da se održi 26.04.2020. godine.

Zbog proglašenja svetske pandemije prouzrokovane viruson COVID 19, takođe poštujući donete mere Vlade Republike Srbije u cilju zaštite stanovništva Srbije od pandemije, a po dogovoru sa predstavnicima grada Beograda i uz odobrenje AIMS (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka), Beogradski maraton je još 12.03.2020. doneo odluku da, ovaj najveći i najznačajniji tradicionalni međunarodni sportski događaj u Srbiji, odloži za 18.10.2020. godine.

Zbog velikog broja već prijavljenih učesnika za 33. Beogradski maraton, kineska trkačka zajednica, inače najbrojnija na svetu, nije želela da se pomiri sa ovom situacijom i brojni trkački klubovi, organizatori maratona, specijalizovani turoperatori i pojedinci – a među njima i neke poznate kineske ličnosti, objedinili su se u ideji da 33. Beogradski maraton ipak trče, u originalnom terminu, 26.04.2020. godine, kao virtualnu trku „33. Belgrade marathon Virtual Run, China-Serbia Friendship long live“, a kao znak podrške Beogradskom maratonu, Beogradu i Srbiji i znak solidarnosti sa svim građanina Srbije u ovoj, za obe zemlje, izuzetno teškoj situaciji.

Prijavljivanje za virtualno učešće na 33. Beogradskom maratonu počelo je 16.04.2020. na specijalno pripremljenoj trkačkoj elektronskoj platformi i do sada je prijavljeno preko 6.000 budućih učesnika.

S obzirom da je u Kini još uvek na snazi zabrana masovnog okupljanja, kao i masovnog zajedničkog trčanja – ovogodišnji 33. Beogradski maraton biće trčan tako što će svaki prijavljeni učesnik, sa teritorije cele NR Kine, samostalno trčati svoju trku, koja može biti i kraća od maratona. Distanca će biti praćena i evidentirana, a svaki učesnik će, kao podsećanje na učestvovanje u ovom jedinstvenom događaju, dobiti i posebno dizajniranu dvojezičnu elektronsku diplomu.

Takođe je kreirana i unikatna serija medalja sa ispisom „China-Serbia Friendship Long Live“ sa zastavama NR Kine i Republike Srbije na traci za medalju.

Poseban znak podrške je i odluka da svaki kineski učesnik virtualnog 33. Beogradskog maratona, prilikom prijavljivanja za ovaj događaj uplati i simboličnu startninu za učešće, a taj iznos će biti prosleđen kao humanitarna podrška Republici Srbiji u borbi protiv COVID 19.

Kineska trkačka zajednica je, na ovaj jedinstven način, pokazala svoju snagu i solidarnost u daljoj izgradnji srpskog i kineskog prijateljstva.