PERPETUUM JAZZILE

09. 02. 2023.

Perpetuum Jazzile je jedna od najspektakularnijih i najvećih vokalnih grupa na svetu koja dolazi iz Slovenije. Popularni zahvaljujući svojstvenom snažnom ritmu, bogatim harmonijama, pozitivnom energijom, zapanjujućom kreativnošću i posebnom mešavinom različitih žanrova muzike, koji reprodukuju samo ljudski glas - folk, pop, džez, gospel, bluz, bosa novi, disko, fank i drugi.

Bogat repertoar od Perpetuum Jazzile uključuje jedinstvene vokalne aranžmane poznatih svetskih muzičkih dragulja kao što su ABBA, Toto, Michael Jackson, The Queen, Daft Punk, David Guetta, Lady Gaga, Earth, Wind & Fire, Billy Joel, David Bowie, Joni Mitchell, George Benson, Bee Gees i druge muzičke legende.

Ovo nisu samo kreativni vokalni nastupi, koji su takođe privukli mnoge renomirane muzičare širom sveta, već je Perpetuum Jazzile  uvek davao energiju i snažan zvuk koji mnogi ljudi ne očekuju od ljudskog glasa.

Perpetuum Jazzile je osnovan 1983. godine, pod uticajem tadašnjeg umetničkog reditelja - Marka Tirana, koji je počeo sa grupom (pod imenom Gaudeamus) izvođenje zahtevnih džez vokalnih ansambala. Tomaž Kozlevčar je odigrao važnu ulogu u razvoju Perpetuum Jazzile u periodu 2001-2010. godine, koji je napisao neke legendarne aranžmane za grupu, kao što su Afrika, Avsenik Medley, Summer Night i mnogi drugi, a  učestvovao je i u razvoju zvučne produkcije.

Danas je Perpetuum Jazzile poznat kao najpopularniji vokalni orkestar na YouTube-u, gde sa svim pesmama (i pesmom ,,Afrika" u prvom planu) prelazi 50 miliona pregleda. Video snimci nagrađivanog Perpetuum Jazzile-a su bili među 40 najpopularnijih YouTube video-snimaka, a za uspeh Afrike, Viktor je dobio specijalna dostignuća u 2008. godini.

U 2011. godini ulogu muzičkog direktora preuzeo je svetski poznat učitelj vokalne muzike, Peder Karlsson, osnivački član legendarne švedske vokalne grupe The Real Group. Pod njegovim rukovodstvom, grupa je jasno razvila svoj scenski izgled i izraz, i praktično je pozicionirana uz vrhunske vokalne grupe iz svetske klase.