MANIFESTACIJA DANI BEOGRADA 2021.

16. apr 2021.

Manifestacija „Dani Beograda“ održaće se od 16. do 19. aprila pod sloganom Kultura je pobednik.

Posetioce očekuje bogat kulturno-umetnički program, izložbe, promocije, posete pozorištima, muzejima i javna vođenja. 

Manifestacija se održava u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda, i na 19. april 1867. kada simboličnom predajom ključeva grada od strane turskih vlasti Beograd ponovo postaje srpski grad.

PROGRAM MANIFESTACIJE 2021.

Polaganje cveća na spomen-obeležju na Kalemegdanu

Kalemegdan, 16. april u 10. časova

Za ovu priliku biće angažovan muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomci Vojske Republike Srbije koji će nositi zastave grada sa kojima će biti organizovana i počasna paljba na mestu polaganja cveća. Prilikom polaganja cveća biće organizovan dramski performans koji opisuje deo istorije i podseća prisutne na događaj koji se odigrao pre 150 godina.
 
Obeležavanje 6. aprila 1941. godine-80 godina od bombardovanja Beograda
 
Trg Republike, 6. april u 13.00 časova
 

Izložba povodom obeležavanja dana kada je 1941. godine bomardovan Beograd od strane nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu

Organizacija: U saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u Beogradu, Ruskim domom i Istorijskim muzejom Srbije

Opis: Izložba je zamišljena da bude postavljena na 20 panoa, postavljenih na Trgu Republike

U godini kada Srbija, Rusija i ceo svet obeležavaju veliki jubilej – 80 godina od početka Drugog svetskog rata – želimo da osvetlimo odlučujuću ulogu koju su naše herojske zemlje i dva bratska naroda imale u oslobođenju Evrope i konačnom porazu nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, ali i da ukažemo na stradanja koje je u savremenoj istoriji doživeo srpski narod u borbi za zaštitu svog suvereniteta i slobodarskog duha.

Omaž Marku Popoviću

Svečana sala Starog Dvora, 15. april u 12.00 časova

ORGANIZATOR: U saradnji sa Arheološkim institutom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda        

Izreka kaže: “Čovek snuje, a Bog odlučuje”. Tako je i sa knjigom Svet srednjovekovnih utvrđenja gradova i manastira – namera uredništva i želja priložnika bila je da ona bude zbornik radova u čast Marka Popovića. Uz veliko poštovanje prema njegovim doprinosima u spoznavanju srednjovekovne prošlosti Srbije i očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa, zbornik je takođe trebalo da pokaže, kako stručnoj javnosti tako i samom Popoviću, a na način uobičajen u naučnom svetu, da njegovo delo predstavlja istinsku inspiraciju istraživačima različitih disciplina i generacija. Nažalost, pred kraj rada na uobličavanju publikacije zatekla nas je tužna vest o njegovom odlasku.    

Promocijom ove knjige odajemo počast velikom arheologu Marku Popoviću.

POZDRAV IZ BEOGRADA: Beograd na razglednicama

Trg Republike, 16. april u 14.00 časova

Organizacija: U saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije

Razglednice već preko sto godina putuju svetom i na svoj način deo su istorije svedočeći o ljudima, događajima, predelima, ulicama.  

Hvatajući trenutak zamrznut u vremenu, razglednice koje vam predstavljamo dočaravaju Beograd kakav je nekad bio i koji se iz godine u godinu nepovratno menja. A dok na slikama pred nama bude poprimao drugačiji izgled, možemo u isto vrem pratiti i razvoj i promene samih razglednica.   

Krajem 19. veka, razglednice su u celoj Srbiji postale veoma popularne. Izradom, izdavanjem i prodajom razglednica bavilo se mnogo preduzimača, od čuvenijih knjižara i uglednih štamparskih preduzeća, do manje poznatih trgovaca. Među kojim su i Vilhem Gerka, Knjižara Rajkovića i Ćukovića, J. Čaklović, LJ. Paler i dr.  Zbirka razglednica Beograda razvrstana je po tematskom sadržaju ilustracija na topografske razglednice koje obuhvataju razglednice najrazličitijih motiva koje se odnose na urbani prostor, ulice, trgove, parkove, javna zdanja, spomenike i društveni život Beograda.  Razglednice su podeljene tako da se prikaz odvija po sledećim ulicama: Beograd na Savskoj padini, Savamala, Bara Venecija, Zeleni venac, Mala pijaca, Železnička stanica, Vilsonov trg, Nemanjina ulica, Slavija, Ulica kralja Milana, Ulica kneza Miloša, Dvorski kompleks u Ulici kralja Milana, Ulica kneza Miloša, Dvorski kompleks u Ulici kralja Milana, Terazije, Ulica kralja Aleksandra, Makedonska ulica, Skadarlija, Dorćol, Mali Kalemegadan, Velika pijaca-Kraljev trg, Pozorišni trg, Ulica kneza Mihaila, Kalemegdan i Beogradska tvrđava, Oko Kalemegdana, Most viteškog kralja Aleksandra I, Beogradsko Sajmište, Beogradska izletišta, Dvorski kompleks na Dedinju, Avala. Razglednice Beograda su značajni dokumenti koji svedoče o izgledu grada, njegovoj geografskoj raznovrsnosti, o razvoju urbanizma i arhitekture, društveno ekonomskom razovoju, običajima, o evropeizaciji Beograda tokom 19. i 20. veka. Značajna je njihova uloga u sagledavanju istorijskog razvoja, kao i njihovo mesto u kulturnoj baštini Srbije.    

011/ MOMO-KAPOR

Ulica Knez Mihailova, ispred Biblioteke grada Beograda, 17. april u 12.00 časova

ORGANIZATOR: Biblioteka grada Beograda (u saradnji sa zadužbinom ”Momčilo Momo Kapor”)

U okviru manifestacije Dani Beograda 2021, Biblioteka grada Beograda u saradnji sa zadužbinom  „Momčilo Momo Kapor” organizuje izložbu posvećenu srpskom piscu Momi Kaporu. Izložba će biti postavljena od 08. aprila do 30. aprila ispred Biblioteke grada Beograda, Knez Mihailova 56, gde će svi zainteresovani moći da je pogledaju. Izložba je urađena dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku. Dizajn izložbe je uradila Snežana Rajković, prevod na engleski jezik Mina Stanojević a autor izložbe je Bojan Kundačina.

Koristeći i spajajući dve umetnosti kojima se bavio Momo Kapor, književnost i crtanje, uz pomoć njih je ispričana jedna priča o Beogradu. Pomoću tekstova i crteža Mome Kapora i igrajući se sa njima, priča počinje i završava se u Knez Mihailovoj ulici, na nekadašnjoj štrafti ili korzou, i govori o onome što čini Beograd: o rekama, nebu i ljudima. Beograd se menja, kao i svi gradovi, i čeka svakog od nas da pronađemo svoj ugao i svoju ulicu i da od njih stvorimo poeziju.

Od Mome Kapora nema boljeg vodiča kroz Beograd, kroz njegovu istoriju, ulice, svakodnevicu i kroz osobine Beograđana. 011 je pozivni broj za Beograd i njegov simbol, a Momo Kapor jedinstveni broj koji nas poziva da otkrijemo Beograd. Kada okrenete broj 011/Momo- Kapor, sa druge strane žice će se svakome javiti Beograd – nekome će pričati o Savi i Dunavu, nekome o dolasku proleća i o sreći, a nekada će samo nekoga ogovarati, kao svi Beograđani.
Školice su simbol umetnosti Mome Kapora, jednostavna dečja igra na trotoaru grada. Izložbu čini 11 panoa koji predstavljaju 11 kvadrata školice koji vode posmatrača do završetka školice, do ovalnog luka, tj. Beograda. Kada prođete sve kvadrate školice treba da krenete u život i nađete svoj Beograd.

Obeležavanje dana graditelja Novog Beograda i svih učesnika omladinskih radnih akcija

Beograd na vodi, 18. april u 12.00 časova

Izložba fotografija izgradnje Novog Beograda, radnika i učesnika u omladinskim radnim akcijama. Ovim odajemo počast našim vrednim sugrađanima.  

Terazije – novi zaštićeni prostor Beograda

Mesto okupljanja: ispred Palate Albanija, kod ulaza u podzemni prolaz, 16. aprila u 17.00 časova i 17. aprila u 12.00 časova

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda priredio je obilazak spomenika kulture i najreprezentativnijih zdanja u novoj prostranoj celini (hotel Moskva, Terazijska česma, Stari i Novi dvor i drugi)

Vodi : Bojana Ibrajter Gazibara, istoričar umetnosti

Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju

Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

Graditeljka Jelisaveta Načić

Mesto okupljanja: plato ispred OŠ “Kralj Petar Prvi”, ul. Kralja Petra br. 7, 17. april u 11.00 časova

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda povodom 65 godina od smrti Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji, realizuje javno vođenje  i predstavlja objekata koje je ona projektovala i na taj način će posetioci biti upoznati sa važnim graditeljskim nasleđem grada Beograda, ali i čuti brojne zanimljivosti o ovom gradu.

Vodi: Bojana Ibrajter Gazibara, istoričar umetnosti,  Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju

Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

RADIONICE ZA DECU – ”Upoznaj Beograd da bi ga više voleo”

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 17. april u 11.00 časova i 13.00 časova

Osnovci će na zabavan način moći da se upoznaju sa nasleđem grada Beograda, ali i da nauče kako da ga čuvaju i brinu o njemu. Radionica je namenjena deci uzrasata od 6 do 10 godina. U okviru radionice, kojoj predhodi predavanje o kulturnoj baštini Beograda, najmlađi sugrađani će imati priliku da isprobaju aplikaciju, kviz znanja „Beograd znam da čuvam“.

Vode: Ana Sibinović, etnolog i Slađana Milojević, dokumentarista, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Broj posetilaca: dvadesetoro dece po radionici

Trajanje radionice: do 60 minuta

Životopis Hrama Svetog Save

Mesto okupljanja: ispred spomenika Svetom Savi na platou između hrama i crkve Svetog Save, 17. april u 12.00 i 14.00 časova i 18. april u 12.00 i 14.00 časova

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa sveštenstvom Hrama Svetog Save organizuje javno vođenje kroz našu najveću i najimpoznatiju građevinu – Hram Svetog Save. Posetiocima ovog javnog vođenja biće predstavljene arhitektonske i umetničke vrednosti novozavršenog hrama, a  istovremeno će biti ispričana i priča o  celini u okviru koje se hram nalazi, koja pretenduje da postane novo kulturno dobro, kao i o Crkvi Svetog Save koja se nalazi pored hrama.

Vode: Hajna Tucić i Teodora Merdanović, istoričarke umetnosti, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju

Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

Veliki barutni magacin – Žrtvenik sa bedema Gornjeg grada

Veliki barutni magacin na Donjem gradu Beogradske tvrđave, 17. april u 12.00 časova

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa Narodnim muzejom i JP „Beogradska tvrđava“ u ovoj posebno napravljenoj turi za posetioce Velikog barutnog magacina na Donjem gradu Beogradske tvrđave pored priče o svim spomenicima koji se tu nalaze decenijama, posebnu pažnju i posvetiće nedavno konzerviranom žrtveniku koji je pronađen kod rimskog bedema Gornjeg grada, prilikom nedavno završenih radova na česmi Mehmed paše Sokolovića.

Vode: Nela Mićović, arheolog,Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Veselinka Ninković, arheolog, Narodni muzej u Beogradu.

Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju

Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

Spomenik Stefanu Nemanji

Mesto održavanja: Savski trg ispred samog spomenika, 17. april u 12.00 i 17.00 časova, 18. april u 12.00 i 17.00 časova

Muzej grada Beograda organizuje javno vođenje i predstavljanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu.  Pored detalja o izradi spomenika, priče o složenosti tehnologije, o zahtevnim postupcima vajarske i slikarske tehnike, o inspiraciji  vajara, o značaju i simbolici kompleksno ornamentisanog dela, priče o simbolima i  njihovom značenju, kao i detaljima skulpture, posetioci će moći da saznaju istorijske podatke o Stefanu Nemanji, osnivaču dinastije Nemanjić i utemeljivaču srpske državnosti.

Vode: vodiči Muzeja grada Beograda

Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju

Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

Zemunska tvrđava

Mesto okupljanja: ulaz u Zemunsku tvrđavu ispred Milenijumske kule, 17. april u 17.00 časova

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kroz ovo javno vođenje predstaviće najstariju građevinu u Zemunu  – tvrđavu na Garodšu.  Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijom i principima građenja srednjovekovnog utvrđenja Zemuna sačuvanim u ostacima citadele takozvanog gotskog tipa, ali i Milenijumskom kulom koja je bacila senku na ostatke zemunskog utvrđenja.

Vodi: Rade Mrlješ, arhitekta, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju

Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

Meštrović u javnom prostoru

Mesto okupljanja: Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Kalemegdan, 18. april u 11.00 i 12.00 časova

Kako su Pobednik, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, ali i Anđeo smrti dospeli na Beogradsku tvrđavu i koje sve tajne kriju ovi spomenici.

Vodi: Bojana Ibrajter Gazibara, istoričar umetnosti, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju

Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

Beogradska zadruga, novo čitanje (obilazak)

Mesto okupljanja: Beogradska zadruga, Karađorđeva 48, 18. april u 16.00 i 18.00 časova

Najreprezentativnija palata podignuta na prostoru Savamale početkom 20. veka, kroz svoje više od sto deset godina dugo trajanje, pamti mnoge korisnike. Kroz priču o vremenu njenog nastajanja i formiranja urbanog prostora uz obalu Save, upravniku Beogradske zadruge i velikom dobrotvoru Luki Ćeloviću, brojnim prepravkama, do savremenog trenutka i nove uloge, posetioci će moći da se upoznaju sa ovom izuzetnom građevinom, njenom povremeno skrivanom estetikom, arhitektonskim i kulturno-istorijskim vrednostima.

Vodi: Aleksandra Šević, arhitekta, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Broj posetilaca: 20 osoba po vođenju

Trajanje javnog vođenja: do 60 minuta

OTVORENA VRATA USTANOVA KULTURA GRADA BEOGRADA

Karte su BESPLATNE i mogu se preuzeti u POZORIŠTU DADOV u ulici Desanke Maksimović 6, svakog radnog dana od 9-15č, a više informacija na 011/3243643.

MUZEJ GRADA BEOGRADA

Tokom manifestacije „Dani Beograda 2021“ Muzej grada Beograda doniraće određen broj karata za  muzeje u sastavu Muzeja grada Beograda:

OBILAZAK SPOMENIKA STEFANU NEMANJI – 50 karata

Okupljanje oko spomenika, na Savskom Trgu, i predstavljanje uvodnog istorijskog narativa kao i konteksta i značaja Stafana Nemanje, Nemanjića…

Biografski podaci o autoru spomenika. Priča o nastanku samog dela kao i predstavljanje najzanimljivijih podataka iz procesa nastanka.

Narativ i detaljna analiza samog dela.

Trajanje ture: 30 minuta

Vođenja organizuje Muzeja grada Beograda a vodiči su istoričari umetnosti.

Kontakt osoba: 060/5005166

KONAK KNEGINJE LJUBICE- 50 karata , Kneza Sime Markovića 8

Stalna postavka: „Enterijer  beogradskih  kuća  HIH veka“ -Konak kneginje LJubice ubraja se u red najznačajnijih i najreprezentativnijih spomeničkih objekata u Beogradu. Građen je od 1829. do 1831. Godine i jedan je od malobrojnih danas sačuvanih  memorijala srpske vladajuće dinastije Obrenović. U konaku kneginje LJubice nalazi se stalna muzejska postavka koja predstavlja  način života i stanovanje u devetnaestovekovnom Beogradu. Mesto: Konak  Kneginje  LJubice, Kneza Sime Markovića 8

Radno vreme: utorak, sreda, četvrtak i subota od 10.00 do 17.00 časova, petak od 10.00 do 18.00 časova i  nedelja od 10.00 do 14.00 časova. Kontakt: 011/2638 264

MUZEJ PAJE JOVANOVIĆA- 20 karata , Kralja Milana 21, IVsprat na spratu palate “Devanha“

U Muzeju je rekonstruisan bečki atelje slikara Paje Jovanovića sa delovima stilskog nameštaja. Izložene su umetnikove slike, slikarski pribor, lična dokumenta, diplome i medalje. Izložbena postavka je svedočanstvo o ambijentu u kome se neposredno odvijao umetnički čin, o susretima sa važnim istorijskim ličnostima, o vremenu, epohi i umetnosti koja je u njemu nastajala.

Radno vreme: petak  od 10.00 do 18.00 časova, subota od 10.00 do 17.00 časova, nedelja od 10.00 do 14.00 časova. – Kontakt: 011/3340 176

SPOMEN MUZEJ IVE ANDRIĆA- 20 karata , Andrićev venac 8

Spomen-muzej Ive Andrića otvoren je 1976. u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac, sa suprugom Milicom Babić živeo od 1958. godine. Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve sobe. U preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureta Nobelove nagrade. Zastupljen je i originalni muzejski materijal iz Legata Ive Andrića, fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.

Radno vreme: utorak, sreda, četvrtak i  subota od 10.00 do 17.00 časova, petak od 10.00 do 18.00 časova i nedelja od 10.00  do 14.00 časova.Kontakt: 011/3238 397

MUZEJ JOVANA CVIJIĆA- 20 karata , Jelene Ćetković 5

Memorijalni muzej Jovana Cvijića nalazi se u kući u kojoj je veliki geograf i naučnik živeo i radio, sagrađenoj 1905. Godine na Kopitarevoj gradini, po nacrtima i željama samog Cvijića. U stalnoj postavci autentičan izgled su zadržali salon i soba Cvijićeve supruge LJubice. U preostalom delu Cvijićeve kuće postavljena je izložba o životu, brojnim putovanjima i istraživačkom radu našeg velikog naučnika. 

Radno vreme: utorak, sreda, četvrtak i subota: od 10.00 do 17.00 časova, petak od 10.00 do 18.00 i nedelja od 10.00 do 14.00 časova. Kontakt: 011/3223 126

ZBIRKA IKONA SEKULIĆ – 20 karata, Uzun Mirkova 5, I sprat

U domu kolekcionara i legatora Milana i Pave Sekulić, u autentičnom enterijeru iz međuratnog perioda, nalazi se dragocena zbirka ikona, slika i predmeta primenjene umetnosti. Zbirku čini kolekcija od 165 ikona koje su nastajale od HV do HH veka, na prostoru Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Grčke i Rusije. Ovo je ujedno i jedna od najvećih kolekcija ikona koju je u Srbiji moguće videti na jednom mestu.

Radno vreme: petak: 10-18 časova, subota: 10-17 časova i nedelja: 10-14 časova. Kontakt: 011 263 08 25

BIBLIOTEKA „VLADA AKSENTIJEVIĆ“, OBRENOVAC 

U programu manifestacije DANI BEOGRADA 2021. Biblioteka će participirati sa sledećim programom:

Mesto: Biblioteka

Projekcija filmova „Obrenovac između dva veka“ i  „Stara čaršija„.

Ulaz besplatan

DEČIJI KULTURNI CENTAR BEOGRAD

KULTURNO-OBRAZOVNI PROGRAM:

SKRIVENI BEOGRAD („IMA LI ZMAJA U TVRĐAVI“)

OPIS: Program SKRIVENI BEOGRAD  „Ima li zmaja u tvrđavi“ je zamišljen kao istraživačka igra otkrivanja delova tvrđave i spomenika kulture. U toku igre učesnici se upoznaju  sa istorijskim ličnostima iz epohe despota Stefana Lazarevića. Igra je tako dizajnirana da pokreće decu da uče o srednjovekovnom  Beogradu  na interaktivan i zabavan način i da tvrđavu dožive kao svojevrsnu vitešku školu u kojoj će ih despot StefanLazarević, vitez Zmajevog reda,  „imenovati vitezovima reda znanja“.

Akteri  programa (glumci  i  animatori),  u  direktnom  kontaktu  sa  decom,  koristiće  scensku  interakciju kako bi rekonstruisali  scenarije  iz prošlosti – događaje i životne  priče  znamenitih  ličnosti poput  despota Stefana, kneginje  Milice, Konstantina Filozofa,  Rada Neimara, muzičara Radoslava, viteza Vojina.

CILJEVI:

promocija kulturnog i istorijskog nasleđa Beograda i epohe despota Stefana Lazarevića,

razvijanje svesti o državnoj i nacionalnoj pripadnosti,

podsticanje na razmišljanje o značaju očuvanja kulturne baštine.

UČESNICI:  deca od 8 do 15 godina

MESTO održavanja programa: Gornji grad Beogradske tvrđave

VREME održavanja programa: subota, 17. april 2021. od 11 do 13 časova

Informacije i prijavljivanje za program urednici kulturnog programa, Snežani Stanković na telefon 0601673330

MUZIČKO-SCENSKI PROGRAM: 

DEČJE BEOGRADSKO PROLEĆE 2021

OPIS: Dečji kulturni centar Beograd ove godine obeležava jubilarnih 50 godina postojanja festivala, od njegovog osnivanja 1971. godine, i 5 godina od obnove festivala, 2016. godine. Uredništvo festivala sačiniće izbor najboljih dečjih zabavnih pesama koje su snimane u proteklih pet godina za potrebe ovog festivala. Od 16 izabranih pesama sačinićemo izbor pesama za koje će biti snimljeni video spotovi koji će postati deo posebne TV emisije o samom festivalu. Pripremićemo i CD sa odabranim numerama u formi posebnog izdanja sa najboljim pesmama obnovljenog festivala. TV emisija i pojedinačne numere biće emitovane na youtube kanalu DKCB, premijerno – 16. aprila 2021. godine u 19 časova, u okviru manifestacije „DANI BEOGRADA 2021“.

BEOGRADU NA DAR

Program „Beogradu na dar“ je koncert Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, sačinjen o pesmama posvećenim našem glavnom gradu. U programu učestvuju solisti hora, narator koji će nas uvoditi u muzičke numere, klavirski saradnik i dirigent hora. Ove godine Hor DKCB obeležava 10 godina od postojanja na muzičkoj sceni.

Učesnici : deca od 6 do 17 godina.

Mesto održavanja : plato ispred Dečjeg kulturnog centra Beograd

Datum : nedelja, 18. april u 13 časova

Program koncerta:

Zdravica – D. Ilić Beli (matrica)

Devojko mala – D. Kraljić (klavir)

Beogradska balada – (matrica)

Beograde pod rojem zveda – N. Leković (matrica)

Za Beograd, iz filma Ko to tamo peva – V. Kostić (klavir)

Pozdrav iz Srbije – M. Subota

Beograd vas zove – A. Korać

Srce univerzuma – A. Simić (klavir)

Deca Evrope – A. Korać (matrica)

Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd okuplja talentovanu decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, koja u oblasti pevanja pokazuju posebnu nadarenost, kreativnost i ljubav prema muzici.

Nastupao je na mnogim manifestacijama i festivalima kao što su Radost Evrope, Kalemegdanski sutoni, Dečji sajam, Ulica otvorenog srca, Svetosavska akademija, Frankofonija…

Dobitnik je prvih nagrada na republičkim i međunarodnim horskim festivalima, kao što su : FEDEHO; Horovi među freskama; prve nagrade na Festivalu Ćirilo i Metodije i Festivalu Zvuči  Moskva, u Rusiji; GRAN PRI na Festivalu Raspjevane pahulje u Bosni i Hercegovini, a gostovao je sa koncertima u Francuskoj, Mađarskoj i Švajcarskoj.

godine Hor DKCB je izdao svoj prvi audio CD pod nazivom “Pesme sveta”, 2015.drugi pod nazivom „ Kako se sluša Mokranjac“ i treći 2017. pod nazivom „Mjuzikli“.

Ovaj hor je prepoznatljiv po akustičnim koncertima u poznatim dvoranama- Kolarčeva zadužbina, Sava centar, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Dečji kulturni centar Beograd, Narodno pozorište scena Raša Plaović.

Horom diriguje magistar muzike Nevena Ivanović. 

BIBLIOTEKA GRADA BEOGRADA

U manifestaciji DANI BEOGRADA 2021. Biblioteka će učestvovati omogućavanjem  popusta od 50% za godišnju članarinu svim kategorijama korisnika.

Programi koje Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka besplatno pruža svojim sugrađanima  tokom trajanja Dana Beograda 2021:

GRAFIKA ZA DECU I MLADE

Grafički dizajn i digitalno likovno oblikovanje (predavanje)

CRTANJE I SLIKANJE 

VAJANJE I CRTANJE

BAUŠUMOVA RADIONICA

MOZAIK

Sve neophodne materijale i sredstva za radionice je obezbedio Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka.

Zbog ograničenog broja mesta na radionicama, obavezna je prijava na art@sumatovacka.rs (ime, prezime, radionica, uzrast polaznika).

U manifestaciji DANI BEOGRADA 2021.  Prodajna galerija „Beograd“  učestvuje sa izložbom  Aleksandre Ilić  Mute.

Aleksandra Ilić (1987)  predstaviće se u Prodajnoj galeriji ,,Beograd” samostalnom izložbom koju čini nova serija slika i crteža pod nazivom ,,Mute“ započeta 2018. Pojam ,,mute“ oko koga se razvija koncepcija izložbe odnosi se na voljno ili nevoljno odsustvo govora ili zvuka. U fokusu ovog istraživanja je fenomen otuđenja pojedinca i njegove najeksplicitnije manifestacije – odsustva komunikacije ili kako ga autorka naziva ,,muteosećaj“. Ujedno autorka provocira diskusiju o eksploataciji informacija u oblasti savremenog umetničkog izražavanja, kao i ispitivanje granice  gde višak informacija donosi manjak značenja. Postavku će činiti  slikarski radovi u kombinovanoj tehnici na platnu i kolaži promenljivih dimenzija.

Izložba će biti otvorena od 8. do 26. april 2021.

Pozorište PUŽ  najmlađim sugrađanima tokom trajanja manifestaciju DANI BEOGRADA 2021. poklanja besplatne karte za predstavu ČETIRI PRASETA.

Termini predstava:

Subota , 10. 4. u 17 časova – 10 karata
Nedelja, 11. 4. u 12 časova – 10 karata

Subota , 17. 4. u 17 časova – 10 karata
Nedelja, 18. 4. u 12 časova – 10 karata

Subota , 24. 4. u 17 časova – 10 karata
Nedelja, 25. 4. u 12 časova – 10 karata