Koncert kamernog ansambla „Beogradski kvartet harfi”

05. 10. 2023.

Koncert kamernog ansambla „Beogradski kvartet harfi”, ujedno i prvi koncert klasične i popularne muzike u okviru četvrte sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”, održaće se u četvrtak, 5. oktobra u 20 časova, u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije (Trg Nikole Pašića 11).

Istorijski muzej Srbije i udruženje „Unica Art” pozivaju publiku na koncert koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Na zahtev publike, tokom četvrte sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”, u sali će u posebnoj vitrini biti izložene neke od nota vladarskih kompozicija srpskih kompozitora iz notne arhive Muzeja, koje se, kao osobenost ciklusa, izvode na svakom koncertu u aranžmanima samih muzičara.

Kamerni ansambl „Beogradski kvartet harfi” čine harfistkinje Dijana Sretenović, Marija Đurđević Pavlović, Milica Milivojević i Sofija Sibinović.

Na programu su kompozicije Svetislava Božića, Antonija Vivaldija, Žorža Bizea, Milana Mihajlovića, Jadranke Stojaković i Vilija Merca, kao i tradicionalne kompozicije u aranžmanu Helene Sirmijumske. Pored navedenih, biće izvedena i kompozicija iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Iz ove kulturne ustanove dodaju da, zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani građani koji žele uživo da prisustvuju koncertu mogu da rezervišu mesto putem telefona 064/8581-296. Rezervacije se primaju svakog dana, osim ponedeljka, od 12 do 19 časova. Cena karte iznosi 250 dinara. Takođe, iz Muzeja saopštavaju da svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu ili blagovremeno rezervišu mesto, imaće mogućnost da koncert pogledaju na Jutjub kanalu Istorijskog muzeja Srbije u petak, 6. oktobra.

U Istorijskom muzeju Srbije postavljena je izložba „Čekajući stalnu postavku”, koju zainteresovani građani mogu da posete svakoga dana, osim ponedeljka, od 12 do 20 časova (prodaja ulaznica do 19 časova), podsećaju iz ove ustanove.