39. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL

24. 10. 2023.

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.
Beogradski džez festival više od pet decenija slovi za aktuelan i relevantan pregled najboljeg od savremenog džeza na međunarodnoj i srpskoj sceni. Grad Beograd, kao osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala, 2007. godine uvrstio ga je u manifestacije od posebnog značaja.
Pod sloganom „JAZZSCAPES“, najstarija srpska džez manifestacija povešće ove godine publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim!
Beogradski džez festival ostvaruje kontinuitet sa prethodnim izdanjima manifestacije predstavljajući referentan izbor uglednih džez stvaralaca iz Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i ostatka sveta, sa novim originalnim autorskim programima. Reflektujući članstvo u Evropskoj džez mreži ponovo je naglasak na evropskom džezu, koji čini preko osamdeset procenata programa. Žanrovska raznovrsnost se na festivalu podrazumeva: slušaćemo sving i bibap, džez-rok i fjužn, fri-džez i druge avangardne tendencije, vokalni i orkestarski džez, kao i različita mešanja džeza sa folklorom, savremenom klasikom i elektronikom.
Tokom 6 dana festivala nastupiće preko 100 umetnika iz 20 zemalja sveta sa 4 kontinenta, u okviru 21 profesionalnog i nekoliko srednjoškolskih sastava. U fokusu 39. izdanja je saksofon –9 lidera ansambala koji učestvuju na festivalu čine saksofonisti, što će biti najveća manifestacija uloge ovog instrumenta u džezu u novijoj istoriji festivala. Brojka „9“ obeležava još dve značajne karakteristike ovogodišnje smotre: 9 lidera profesionalnih sastava na festivalu čine muzičari mlađi od 40 godina, po čemu je 39. izdanje jedno od „najmlađih“ dosad. Konačno, čućemo 9 premijera: čak 9 sastava izvodi muziku koja je objavljena u ovoj kalendarskoj godini, ili tek treba da se nađe na nosaču zvuka.
Među umetnicima su i dvojica velikana svetske džez scene: američki gitarista DŽon Skofild (koji objavljuje novi dvostruki album samo dve nedelje pred nastup u Beogradu!) i italijanski saksofonista Stefano Di Batista, koji će sa svojim sastavima nastupiti 29. oktobra na duplom koncertnom programu u MTS dvorani. Od koncerata u Domu omladine Beograda treba najaviti projekat „Troubadours“ Silvana Riflea i duo „FiL“ Lejle Marsijal i Valentina Sekaldija, koji zaokružuju veče francuskog džeza u sali Amerikana DOB 29. oktobra, kao i dvoje predstavnika skandinavskog džeza: norveški bubnjar Pol Nilsen-Lav sviraće sa orkestrom Large Unit, a finski trubač Verneri Pohjola predstaviće projekat „Monkey Mind“.
Beogradski džez festival i dalje je međunarodna muzička manifestacija sa cenama ulaznica koje su među najpovoljnijim u regionu! Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 39. Beogradskog džez festivala (komplet važi za 10 koncerata u glavnom programu) je u prodaji na eFinity blagajni u Domu omladine Beograda i onlajn.