СПОРТСКЕ АКТИВНОСТИ НА АДИ ЦИГАНЛИЈИ

СПОРТСКИ САДРЖАЈИ

Фудбалски комплекс
- Два велика фудбалска терена са вештачком травом најновије генерације и уређеним и комфорним свлачионицама
- Терен са вештачком травом за мали фудбал димензија 40х20 метара.

Игралишта за мали фудбал
Код кружног тока на левој обали Савског језера, налазе се четири игралишта димензија 40 х 20 метара, од којих су три са бетонском, а један са тартан подлогом. Ова игралишта су изузетно посећена и најчешће се користе за мали фудбал. 

Кошаркашки терени
На простору Аде Циганлије се налазе четири кошаркашка игралишта нестандардних димензија (игралишта мањих димензија од стандарда), која се налазе између фудбалског комплекса и голф клуба, као и седам кошаркашких игралишта стандардних димензија (28 х 15 м), која су смештена између фудбалског комплекса и тениске хале. Игралишта поседују бетонску подлогу и трибине, а два имају и рефлекторе, што је изузетно погодно за организовање кошаркашких манифестација током вечерњих сати.

Одбојкашки терени
Код Округлог купатила се налази стадион за одбојку на песку са два ограђена одбојкашка игралишта, припадајућим трибинама и рефлекторима. Поред стадиона, велики број угоститељских објеката у оквиру своје понуде поседује игралишта за одбојку на песку.

У склопу централних спортских игралишта, на левој обали Савског језера, налази се шест бетонских игралишта стандардних димензија (18 х 9м). Игралишта су веома посећена и јавно доступна свим посетиоцима.

Тениски комплекс
Тениски комплекс се налази иза фудбалског комплекса, окружен пикник простором, отвореним спортским игралиштима и бициклистичком стазом. Чине га тениска хала и пет отворених тениских игралишта. Коришћење комплекса је комерцијалног типа.

Хала поседује два игралишта са тврдом подлогом, рађена по узору на подлогу која се користи на US open – у. Поред игралишта хала поседује простор за кондиционирање, свлачионице са мокрим чвором, туш кабине, кафе бар, балкон ложу и канцеларију.

Код Округлог купатила се налазе два игралишта са шљакастом подлогом.

КАЈАКАШКИ САВЕЗ СРБИЈЕ смештен је на новобеоградског страни и у протеклих 50 година израстао је у модерну организацију која у свом чланству окупља преко 30 кајакашких клубова.

Веслање 
Веслање на Ади Циганлији има веома дугу и богату традицију. Далеке 1932. године на Савском језеру одржано је 33. Првенство Европе, које је отворио краљ Александар Карађорђевић. Од тог периода до данас, веслање на Ади Циганлији један је од најистакнутијих спортова, а млади веслачи годинама уназад нижу успехе на такмичењима светског нивоа, захваљујући чему Аду Циганлију тек очекује организација такмичења врхунског нивоа.

Бејзбол игралиште
Наспрам игралишта за одбојку на песку код Округлог купатила на Ади Циганлији налази се једно од најлепших бејзбол игралишта на нашим просторима, на коме се одржавају такмичења различитог карактера.

Рагби игралиште
На новобеоградској страни Аде Циганлије, у непосредној близини Округлог купатила налази се игралиште стандардних димензија за рагби.

Голф
Голф комплекс смештен је у најлепшем делу Аде Циганлије и удаљен је свега 4 километра од центра Београда. Простире се на 16 хектара, а голф терен има 9 поља која задовољавају строге светске стандарде. 

Бициклизам
На Ади Циганлији се налази најсавременија бициклистичка стаза дужине 11,2 км која води око Савског језера. Бицикле се на Ади Циганлији могу изнајмити током целе године на три локације: на новобеоградској страни код кружног тока,  на макишкој страни код паркинга и у непосредној близини зип лајна на макишкој страни Аде Циганлије. 

Ролери
Школа ролера „Ада Циганлија“ основана је 2006. године у Београду и са организованих преко 4000 часова, данас је једна од највећих школа ролера у региону.

Користећи стандарде Светске Инлајнскејт Асоцијације (ISSA) својим полазницима школа нуди обуку вожње ролера свим узрасним категоријама.

Спортски риболов
На Ади Циганлији спортски риболов одвија се на читавој територији Савског језера. Риболов се не одвија за време одржавања такмичења у спортовима на води, као и за време трајања летње купалишне сезоне, када риболовци могу да пецају искључиво у ограђеном делу.

Риболов се одвија током лета у периоду од 05 – 21 час, а зими од 07 до 16 часова. Ноћни риболов је најстрожије забрањен.

РЕКРЕАЦИЈА

Трим парк
Трим парк се простире на 1200 m² . Окружен је јасеновом шумом и трим стазом која је обложена млевеним грањем. Јединствена теретана на отвореном састављена је од 24 справе које се користе за третман свих мишићних група. 

Трим стаза
Холмерова трим стаза налази се непосредно поред трим парка и идеална је за активности ходања и трчања.

Дуж стазе од 1 км постављене су ознаке на сваких 100м, ради лакше оријентације. Подлога од дебелог слоја пиљевине и песка, идеална је за спровођење активности трчања и ходања за кориснике свих узраста и физичке спреме. 

Мини голф
Игралиште за мини голф се налази код Летње управе и отвара се са почетком сунчаних дана. 

Јога парк
Током целог лета, сваке недеље се у јога парку одржавају бесплатни часови јоге.

Центар за особе са инвалидитетом
Центар за особе са инвалидитетом представља само један у низу објеката на Ади Циганлији којима се посебна пажња поклања особама са посебним потребама.

Игралиште прилагођено особама са посебним потребама је заштићено дрвеном оградом и поседује специфичну зелену бетонску подлогу намењену за слепе и слабовиде.