Туристичка Организација Београда | Гастрономски водич

    • Francuska 24, 11000 Belgrade, Serbia
    • +381 11 36 25 060
    • +381 11 36 25 064
    • Блог
  • О нама
    • О ТОБ-у
    • Контакти
    • Јавне набавке
  • Мултимедија
    • Видео
    • Преузимања
  • Ћирилица
    • Latinica
    • English
  • Шта видети
    • Атракције
    • Музеји и галерије
    • Зелени Београд
    • Споменици
    • Дворови у Београду
  • Шта радити
    • Ноћни живот
    • Спортске активности
    • Зоне куповине
    • Гастрономски водич
  • Разгледања
    • Шетње Београдом
    • Дворски комплекс
    • Аутобусом
    • Бродом
    • Сегвејем
    • Остала разгледања
    • Зоолошки врт - Врт добре наде
  • Где одсести
    • Хотели
    • Апарт хотели
    • Гарни хотели
    • Приватни смештај
  • Инфо
    • Корисне информације
    • Како стићи
    • ТИЦ
    • Tуристички инфо панели
Почетна Шта радити Гастрономски водич

Гастрономски водич

Није лако упознати страног посетиоца Београда са тајнама домаће гастрономије. Многа јела једноставно не постоје ни у речнику, ни у јеловнику других народа, иако су направљена од уобичајених састојака који постоје у свакој европској земљи. Препустите се у искусне руке београдских угоститељских мајстора – нећете се покајати! Издвајамо специфична топла и хладна предјела која се служе у скоро свим београдским ресторанима.

Традиционално предјело у београдским ресторанима је ПРОЈА (хлеб од кукурузног брашна), која се служи врућа са СИРОМ и КАЈМАКОМ, после аперитива, ХЛАДНЕ ПРЕПЕЧЕНИЦЕ (ракија од шљива јачине 45-50 степени). Ако је зима изаберите уз то и салату од киселог купуса, а ако је лето добро ће доћи салата ХЛАДНА БАШТА. Уз ово предјело одлучите се за неко квалитетно бело или розе вино.

ПИХТИЈЕ су традиционално зимско предјело. Делови свињског меса скувају се у води са зачинима (бибер, ловоров лист, со), одвоје се кости и течност се разлије у плитке посуде. Дода се по жељи бели лук и остави на хладно да се стегне. Поспе се алевом или туцаном паприком и сече на коцке. Служи се са салатом из туршије (кисели краставци, паприке и зелени парадајз).

ПРЕБРАНАЦ је посебна врста крупнијег пасуља са додатком црног лука и зачина (бибер, со и алева паприка). Служи се хладан као део закуске. Уз побајте ШПРИЦЕР (мешавина белог вина и сода-воде у односу 2:1), који је одличан за варење.

Ако више волите лакшу храну, препоручујемо вам хладне ПОСНЕ САРМИЦЕ.  Маса сачињена од пропрженог црног лука и пиринча, уз додатак паприке, парадајза и першуна, завије се у листове винове лозе или купуса. Љубитељи рибљих специјалитета не би требало да пропусте да пробају ПУЊЕНОГ СМУЂА – краља Дунава. Уз рибу свакако пробајте неко хладно бело вино из Србије.

Најомиљеније топло предјело су пите ГИБАНИЦЕ или ЗЕЉАНИЦЕ – развијено тесто надевено са доста сира, кајмака и јаја, а зељаница са додатком ситно сеченог спанаћа или зеља. Нарочито пријају уз пиво!

Гурманима препоручујемо ПОХОВАНЕ ТЕЛЕЋЕ НОГИЦЕ, које се похују на париски начин и служе са тартар сосом. Пиће: пиво или шприцер! У већини београдских ресторана можете добити ПЕЧУРКЕ, најчешће шампињоне. Служе се на пиринчу или, још чешће, са пилећом џигерицом. Пре тога попијете добру ракију – клековачу или линцуру.

Не пропустите

  • МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНИ БЕОГРАДА 2021.

    16. апр 2021.

  • ЕЛЕКТРИЧНИ ОРГАЗАМ

    24. апр 2021.

  • АРА МАЛИКИАН

    21. мај 2021.

Beograd

Упознајте Београд

  • Шетње Београдом
  • Дворски комплекс
  • Аутобусом
  • Бродом
  • Сегвејем
  • Остала разгледања
  • Зоолошки врт - Врт добре наде

Корисне информације

  • МЕДИЈИ
  • ГРАДСКИ ПРЕВОЗ
  • ТАКСИ
  • ПАРКИНГ
  • ВРЕМЕНСКА ЗОНА, СТРУЈА И ВОДА
  • ВАЛУТА
  • Рент-а-кар агенције

Догађаји

МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНИ БЕОГРАДА 2021.

16. апр 2021.

Манифестација „Дани Београда“  одржаће се као и сваке године од 16. до 19. априла...

Детаљније

ЕЛЕКТРИЧНИ ОРГАЗАМ

24. апр 2021.

Електрични оргазам је дугачким стажом и својим квалитетом одавно заслужио култни статус на простору бивше Југославије.

Детаљније

АРА МАЛИКИАН

21. мај 2021.

Ара Маликиан, виолиниста либанско-јерменског порекла, у оквиру светске турнеје, наступиће у  Сава Центру 21. маја 2021. године.

Детаљније

НИК МЕЈСОН

19. јун 2021.

Ник Мејсон, једини члан групе Пинк Флојд који је био у свим поставама бенда од њиховог оснивања...

Детаљније

ЛАРА ФАБИАН

26. јун 2021.

Са више од 20 милиона албума продатих широм света, Лара Фабиан се враћа са новом "50 World Tour " турнејом у оквиру које ће посетити Београд. 

Детаљније

PERPETUUM JAZZILE

25. сеп 2021.

Perpetuum Jazzile је једна од најспектакуларнијих и највећих вокалних група на свету која долази из Словеније.

Детаљније

АНДРЕ РИЕУ

10. нов 2021.

Андре Риеу, холандски „Краљ валцера“ ће са својим Јохан Штраус оркестром поново посетити Београд.

Детаљније

WARDRUNA

12. нов 2021.

Wardruna спаја научно са поп-културним и долази до публике широм света без жанровских ограничења.

Детаљније

Вести

„Сребрна звезда” за промотивни филм ТОБ на фестивалу у Берлину

23. мар 2021.
Детаљније

“SKYUP AIRLINES“ УВОДИ ДИРЕКТНЕ ЛЕТОВЕ ИЗМЕЂУ БЕОГРАДА И КИЈЕВА

12. мар 2021.
Детаљније

„Дигитални сусрет туристичке индустрије - било кад било где“-ТОБ на ITB Berlin Now

12. мар 2021.
Детаљније

ПРОМОЦИЈА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

01. мар 2021.
Детаљније

НОВИНАРИ ЧУВЕНОГ МАГАЗИНА „MILESTONE“ У БЕОГРАДУ

19. феб 2021.
Детаљније

ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК ТОБ И ЈКП ОБРЕНОВАЦ

10. феб 2021.
Детаљније

БЕОГРАД НА ДРУГОМ МЕСТУ У КАТЕГОРИЈИ ЗА НАЈБОЉУ ДЕСТИНАЦИЈУ

08. феб 2021.
Детаљније

ОБИЛАЗАК СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ

03. феб 2021.
Детаљније

Интерактивни панел ТОБ на реконструисаном Савском тргу

27. јан 2021.
Детаљније

ИЗРАЕЛСКИ ТУРИСТИ ТОКОМ ЈЕСЕНИ У ВЕЛИКОМ БРОЈУ ПОСЕТИЛИ БЕОГРАД

26. нов 2020.
Детаљније
BELGRADE WEATHER

Facebook

Twitter

Email

Instagram

Youtube

TripAdvisor

ПИБ: 101513828
Матични број: 17079085

О нама
  • О ТОБ-у
  • Контакти
Контакт

Француска 24
11000, Београд Србија

Телефон/Факс:
011 36 25 060, 011 36 25 064
Е-пошта:
tobsekretarica@tob.rs

Мултимедија
  • Видео
  • Преузимања
Newsletter

Београд најновије информације

Web design | Izrada web sajtova by Studio77

© 2021. Copyright by TOB.rs | SEO Optimizacija by Studio 77 | TOB Belgrade