Промоција Туристичке организације Београда у Скопљу

25. 11. 2023.

Македонске агенције потписале 60 уговора са српским хотелима!

Туристи из Северне Македонији најбројнији за новогодишње празнике, а у јануару највише потрошили.

Више од 60 уговора између београдских хотелијера и македонских туристичких агенција потписано за мање од два часа током промоције Туристичке организације Београда која је управо завршена у Скопљу.

Туристичка организација Београда промовисала је манифестације за предстојеће новогодишње празнике, попут "Београдске зиме", за које су туристи из Северне Македоније изузетно заинтересовани.

Наиме, туристи из Северне Македоније били су трећи по броју долазака у јануару ове године. Занимљиво је да су само у јануару ове године македонски туристи оставили највише новца, односно, потрошили су 16 милиона евра, што их чини најплатежнијим гостима у нашој престоници!

Београд широм отворених руку чека госте из региона, а нарочито су увек радо виђени гости из Северне Македоније – рекао је Слободан Унковић, помоћник директора Туристичке организације Београда, на промоцији у Скопљу.

Промоцији су присуствовали Невена Јовановић, амбасадор Србије у Скопљу, која је екслузивно најавила да ће Северна Македонија учествовати на EXPO 2027. у Београду. Представљању Београда присуствовали су и представници удружења Срба СПОНА, као и Љупчо Јаневски, директор Агенције за развој туризма Македоније који је најавио заједничке пројекте у оквиру Отвореног Балкана.

Због најављене изградње модерне железнице од Ниша до Скопља, промоцији Београда придружили су се и ТО Ниш, као и "Планинка" која је промовисала Куршумлијску бању, с обзиром да је акценат био на новоотворени хотелима.

Промоцији „Београдске зиме“ присуствовало је 20 македонских агенција, чији су власници задовољно трљали руке после склопљеног посла. Промоцији су присуствовали и бројне македонске телевизије.

Македонски туристи у Београду, у просеку, бораве три ноћи (односно пет дана). У јануару је у Србији боравило 10.383 македонских гостију, остварили су 35.863 ноћења, а потрошили су 16 милиона евра, према подацима Народне банке Србије.