КРАЉЕВСКИ КОМПЛЕКС ПОНОВНО ОТВОРЕН ЗА ТУРИСТЕ

10. 05. 2023.

Промо туром за представнике медија, данас је најављен почетак сезоне обиласка Дворског комплекса на Дедињу, у присуству Њ.К.В. Престолонаследника Александа и Принцезе Катарине, који су заједно са директором ТОБ, Миодрагом Поповићем, свечано отворили туристичку сезону и позвали суграђане и домаће и стране госте да посете ова здања.

Догађај је почео минутом ћутања, у сећање на изгубљене животе у прошлонедељним трагедијама.

„Драго ми је што смо се окупили овде, у дому моје породице, да отворимо Краљевски комплекс за још једну туристичку сезону. Краљевски комплекс је посебно место, богато историјом и наслеђем мојих предака. Желим да људи у Србији и свету могу да виде и осете сву историју и традицију коју има наш породични дом. Веома је важно да се то пренесе на наше млађе генерације. Организовани туристички обиласци су најбоља прилика да се види ово прелепо место, додирне наша славна прошлост и научи нешто ново“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Господин Миодраг Поповић, в.д. директора Туристичке организације Београда, захвалио се Њиховим Краљевским Височанствима на сарадњи и још једном истакао да је Краљевски комплекс једна од највећих туристичких атракција Београда. „Надамо се да ћемо на овај начин употпунити већ богату понуду нашег града. Посете Дворском коплексу су један од најпосећенијих програма, које су и добар начин да се наши грађани подсете а страни упознају са историјом Србије и Београда.“, рекао је Миодраг Поповић.

Представнике медија који су се придружили првом обиласку у Краљевском Двору дочекали су Њихова Краљевска Височанства и господин Поповић. У пратњи професионалног туристичког водича, имали су прилику да уживају у истом обиласку који ће и туристи имати када дођу у посету – Краљевском Двору, Белом Двору, Краљевској капели Светог Андреја Првозваног и Краљевском парку.

Туристе ће, када им то обавезе буду дозвољавале, дочекати Престолонаследник и Принцеза. Обилазак је пријатна двочасовна шетња, за упознавање са историјом, заоставштином и културом наше земље. Пре повратка Краљевске породице у Србију, Краљевски комплекс био је затворен за јавност, а отварање за туристе била је једна од првих важних одлука Њ.К.В. Престолонаследника Александра.

Туристичка организација Београда  организује обиласке Краљевског комплекса сваке суботе у 9.30 и 12.30 часова. Улазнице укључују организовани аутобуски превоз од Трга Николе Пашића до Краљевског комплекса – окупљања за превоз су у 9.30 и 12.30 часова. Цена улазнице је 1500 динара. Број посетилаца у групи је ограничен на највише 30.

За информације и резервације туристи треба да посете Туристички информативни центар у Београду, Кнез Михаилова 56, телефон: 011 26 35 622, и-мејл: bginfo.knezmihailova@tob.rs вебсајт www.tob.rs

Школе, студенти и удружења пензионера могу да обиђу Краљевски комплекс на Дедињу у најављеним групним посетама сваког радног дана од 9 до 15 часова уз обавезно обавештење Канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра најмање 7 до 10 дана унапред, на телефон +381 11 306 4014 или путем и-мејла: kancelarija@dvor.rs. Свака група мора да се састоји од најмање 10 а највише 40 посетилаца. Вебсајт: www.dvor.rs