ВИШЕ ОД ДВА МИЛИОНА НОЋЕЊА У БЕОГРАДУ У ПРВИХ СЕДАМ МЕСЕЦИ

03. 09. 2024.

 

Београд је до краја јула ове године посетило укупно 831.039 туриста из земље и иностранства што је за 13% више него у истом периоду прошле године, док је број само страних туриста од јануара већи за 15% (722.756).

У првих седам месеци ове године, укупан број туриста у Београду је према подацима Секретаријата за управу - сектор статистике, остварио 2.056.867 ноћења у београдским смештајним капацитетима, што представља пораст од 10%.

Најбројнији гости били су Турци (107.095, +49%), затим гости из Русије (65.759) и Кине (49.883) одакле их је за 82% више него прошле године. Следе туристи из Хрватске, Немачке, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке док су у већем порасту гости из САД, Италије, Велике Британије, Шпаније.

У јулу месецу укупно 155.705 туриста је посетило Београд што је за 14% више у односу на јул прошле године, а најбројнији гости били су из Турске, Русије, Кине, Немачке, Румуније и САД.

„Поред и даље убедљиво најбројнијих туриста из Турске који долазе са тржишта на ком смо веома много радили, овог лета имамо највећи пораст броја гостију из Кине, и то од од 200% у јулу месецу, а тај број ће према свим показатељима наставити да расте. Пораст је забележен на готово свим тржиштима на којима смо имали промотивне активности, и структура туриста се полако мења.“, рекао је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

„Према досадашњим подацима имали смо изузетно успешну летњу туристичку сезону у Београду. Чекамо податке за август након чега ћемо имати још детаљнију слику. У наредном периоду нас чекају важне пословне и промотивне активности на неколико тржишта од значаја за Београд и Србију.“, додао је Поповић.