ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ БУГАРСКЕ ПРИВРЕДЕ ЗА БЕОГРАД И СРБИЈУ

13. 03. 2024.

 

На 40. јубиларном сајму туризма у Софији, највећој туристичкој манифестацији у Бугарској, Туристичка организација Београда и Туристичка организација Србије се од 13. до 15. марта представљају на штанду Србије где су већ првог дана сајма одржани важни пословни састанци умрежавања у региону и сарадње на прекоокеанским тржиштима.  

На иницијативу Туристичких организација Београда и Србије данас је одржан састанак са представницима градова и дестинација из региона ради јачања сарадње у промоцији и наступу на далеким тржиштима, првенствено далеког истока. Састанку су присуствовали представник организатора путовања из Кине, Мајкл Чен, и Бајко Бајков, власник највеће туристичке агенције у Бугарској, "Бохемија“.

„Туристичка организaција Београда има изузетно добру сарадњу са агенцијом „Бохемија“ са којој смо већ имали заједнички наступ у Кини и која у оквиру кружних тура доводи велике групе кинеских туриста у наш регион.“, рекао је Слободан Унковић, помоћник директора ТОБ и додао да ће повећању броја кинеских туриста у Србији допринети нове најављене линије између Београда и Шангаја, Гуангџоа и Пекинга у овој години.

Штанд Србије данас су посетили и амбасадор Србије у Софији, Жељко Јовић, и министарка туризма Бугарске, Зорица Динкова. У разговору са туристичким посленицима Србије и Бугарске, амбасадор Јовић је истакао да ће завршетак инфраструктурних објеката до бугарске границе значајно повећати број бугарских гостију у Београду.

Поред изузетно добре авио повезаности између Београда и Софије директним летовима Ер Србије, и уз чињеницу да је у питању суседна, православна земља, разноврсни културно историјски садржаји, манифестације, вински, бањски и планински туризам су међу главним разлозима великог интересовања бугарских агенција за организацију путовања у нашу земљу.

На штанду Србије ове године учествује укупно 26 излагача, туристичких организација и представника привреде који ће током три дана сајма бугарским агенцијама и индивидуалним посетиоцима промовисати понуде за city break, бањски и планински туризам.

У фокусу презентације Београда биће богата културна и гастрономска понуда, пословни и манифестациони туризам, са посебним акцентом на предстојећу изложбу EXPO 2027 и ефекте које ће имати на инфраструктуру, хотелско угоститељски сектор и укупну модернизацију наше престонице.

У 2023. години Београд је посетило 43.000 туриста из Бугарске, за 33% више него године која је претходила, што туристе из ове земље сврстава у првих дест у Београду. Бугари су у 2023. остварили 74.200 ноћења, што је повећање од 31%. На нивоу Србије, укупан број бугарских гостију у 2023. био је 110.419 (+35%) са готово 200 хиљада остварених ноћења, тачније 197.934 што је повећање за 39%.