СВЕЧАНО ОТВОРЕНА НАУТИЧКА СЕЗОНА У БЕОГРАДУ

16. 03. 2024.

Упљовљавањем крузера “Viking Lif” компаније Viking River Cruises у Међународно путничко пристаниште Лука Београд у суботу 16. марта званично је почела наутичка сезона 2024. у Београду.

Туристичка организација Београда је у сарадњи са Првим паробродским друштвом и ове године приредила свечани дочек првих путника на традиционалан српски начин, који су након јутарњег разгледања Београда имали прилике да уживају у фолклору у узвођењу Културног центра „Талија“, уз домаћу ракију, погачу, со, и поклоне изненађења.

Око 180 путника и 47 чланова посаде су на седмодневном програму крстарења под називом „Пролаз ка источној Европи“, и од Будимпеште где су се укрцали плове до луке ”Djurdju” у Румунији, одакле настављају аутобусом за Букурешт. У Србији, на овом програму, пристају у Београду, Голупцу и Доњем Милановцу, док на другом програму крстарења пристају и у Новом Саду.

Компанија “Viking River Cruise“ са највећом флотом од 98 бродова, ове године је уврстила Београд и Србију као дестинацију у програме за кинеско тржиште, због чега ће крајем године први пут у Београду упловити крузери са комплетно кинеским гостима и већински кинеском посадом.

У наутичкој сезони 2024. године најављено је 610 пристајања, што је за 10% више у односу на претходну годину. У 2023. години забележено је 569 пристајања на територији главног града, од чега је 567 забележено на Сави, а два на пристаништу у Земуну. Укупно је регистровано 75.014 путника и то 74.750 на савском пристаништу и 264 на земунском. .

У 2022. години било је 548 пристајања и 54.914 путника. Највише гостију који на овај начин посећују Београд долази из Немачке, САД, Велике Британије, Канаде. Новина у претходној години били су божићни и новогодишњи крузери који су у Савско пристаниште упловили 21, 29. и 31. децембра, продуживши наутичку сезону у нашој земљи која иначе траје оквирно до октобра месеца.