Ранчићева кућа отвара врата за посетиоце и викендом

01. 06. 2020.

Ранчићева кућа током јуна месеца отворена за посетиоце и обиласке са стручним вођењем суботом и недељом.

Ранчићева кућа у Гроцкој бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства. Ранчићева кућа је стара варошка кућа косовско-моравског стила с почетка 19. века.  Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, него и београдске околине уопште.

Ранчићева кућа располаже галеријским простором и великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). Постоји могућност куповине брошура о Гроцкој, сувенира и разгледница Гроцке.

Ранчићева кућа је, сем по лепоти народног неимарства, позната и по некадашњем Завичајном музеју Гроцка професора др Александра Ђ. Костића (оснивача Института за хистологију и ембриологију) који је у Ранчићевој кући отворен 1982. године. Музеј општине Гроцка је поседовао и излагао завидну археолошку збирку, а радио је до почетка 90-тих година прошлог века. 

Збирка и поставка Легат др Александра Костића општине Гроцка, употпуњени личним предметима цењеног научника, након више од две деценије заборава изложени су 2018. у љупкој наменској галерији у библиотеци "Илија Гарашанин" у Гроцкој. О Ранчићевој кући са галеријом, као и сталној поставци Легата др Александра Костића, стара се Центар за културу Гроцка. 

Радно време Ранчићеве куће и рад са посетиоцима током јуна месеца:

- понедељак - четвртак од 8 до 16 часова;

- петком од 8 до 18 часова;

- суботом од 10 до 16 часова;

- стручна вођења викендом: субота и недеља од 10 до 12 часова.