ПРВИ СУСРЕТ ТУРОПЕРАТОРА ИЗ АНКАРЕ СА СРПСКИМ АГЕНЦИЈАМА

22. 11. 2021.

Данас је у Привредној комори Србије одржан први сусрет туристичких агенција и туроператора из Анкаре и регије централне Турске са представницима српских агенција, који су у студијској посети нашој земљи поводом увођења директног лета компаније Анадолуџет између наша два главна града.

Госте је на почетку догађаја поздравио саветник председника Привредне коморе Србије, Мирослав Милетић рекавши да је нови директан лет снажан импулс развоју туризма и привредне сарадње. „Туризам као најпогођенија привредна града током пандемије Ковид 19 почиње полако да се опоравља, а подаци говоре да су се туристи углавном кретали по земљама у региону и на дестинације са краћим директним летовима“, рекао је Мирослав Милетић, и додао да су туристи из Турске у првих девет месеци остварили 148.448 ноћења што је пораст од 98% у односу на 2020. годину.

Амбасадор Турске у Београду, Хами Аксој, истакао је да расту бројеви како српских туриста у Турској тако и турских гостију у Србији, као и да се повећава број дестинација које туристи у обе земље обилазе. „Турци долазе у Србију током читаве године и остају дуже него што је то раније био случај. Српски туристи ће од сада моћи да упознају и друге делове наше земље, попут Кападокије и других места у копненом делу Турске.“

Директорка Туристичке организације Србије, Марија Лабовић, истакла је значај турског тржишта за туризам наше земље и посебно се осврнула на предности које Србија као туристичка дестинација има на овом тржишту, као и главне туристичке производе за које се очекује да ће привући велики број турских туриста. „Велики је значај директног лета на релацији Београд – Анкара и излазак Београда на део Турске који је раније био доступан само преко Истанбула, што ће повећати број гостију из ове земље, која је већ годинама на самом врху долазака.“, рекла је Марија Лабовић и најавила интензивну пормоцију Србије у Турској у наредном периоду.

„Туристичка организација Београда је дуго присутна на турском тржишту, а овај корак смо припремали у сарадњи са нашом Амбасадом у Анкари последње три године. Сада када је почела његова реализација, надамо се још већој посети гостију из Турске и доброј сарадњи са читавим регионом у ком се главни град налази.“, рекао је Миодраг Поповић, директор ТОБ и пожелео успешне пословне састанке турских и српских привредника.

„Директним летовима нашег бренда Анадолуџет који ће се обављати између Београда и Анкаре циљамо повећање трговинске сарадње између Београда и Анкаре и пружамо прилику становницима обе престонице и околних регија да путују на продужени викенд.“, поручио је Мехмет Алагоз, генерални директор за Србију компаније Turkish Airlines под чијим брендом послује компанија Анадолуџет.

„Поред тога што ће путници из Србије који иначе воле да путују у Турску од сада моћи директно да лете у Анкару, такође ће моћи да посете и познате туристичке атракције у близини, као што су: Кападокија, Кајсери – Ерџијес, Кастамону, Болу – Абант, Једиголер и термалне хотеле у Афјону, као и да брзим возовима из Анкаре лако стигну до турксих градова: Коње, Сиваса и Ескишехира. Уз подршку Канцеларије за културу и туризам Републике Турске организоваћемо студијска путовања за туристичке агенције и медије из Србије са циљем да се поменуте дестинације боље представе и уврсте у туристичку понуду агенција у Србији. С друге стране, захваљујући безвизном режиму и чињеници да Србија признаје потврде о вакцинацији издате у Турској, турски туристи који долазе из Анкаре и околине где укупно живи скоро 10 милиона људи, од сада ће моћи лакше да посете Београд, Нови Сад и Сремске Карловце, Ниш и Нови Пазар.“, поручује Мехмет Алагоз.

Након презентације и пословних састанака делегација из Анкаре почиње студијски обилазак наше престонице, уз посету Новог Сада и Сремских Карловаца, и током наредних дана ће се упознати са најзначајнијим знаменитостима, бројним туристичким атракцијама, музејима, као и разноврсном гастрономском понудом.