ПОЧИЊУ „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ” 2020. У БЕОГРАДУ

16. 09. 2020.

Милинко Величковић, секретар Секретаријата за привреду, председник Организационог одбора, најавио је да  отварањем изложбе „Време и наслеђе“-Сатови на фасадама београдске архитектуре Завода за заштиту споменика културе града Београда, почињу „Дани европске баштине'' у Београду. Истакао је значај континуитета одржавања манифестације од 2002. године, као део велике европске манифестације Савета Европе и Европске Комисије, којом се представља наше наслеђе као заједничка баштина европских народа, разноликост култура и традиције. Сваке године са другом темом, манифестација је у Београду постала својеврстан празник културе и туризма.

Министарство културе и информисања је програм у организацији Центра за културу у Гроцкој и Смиљане Попов, аутора серијала „Београд за почетнике“ подржало и као централно догађање „Дана европске баштине“ у Србији. Данас у 18 часова почиње и прва е-трибина о Винчанској култури.

Дани европске баштине у Београду обележавају се у организацији града Београда-Градске управе, Секретаријата за привреду, надлежног за послове туризма и Организационог одбора образованог решењем градоначелника и око стотину непосредних организатора програма. Припремљен је велики број програма  и у условима пандемије Ковид 19. Припремљени су и бројни садржаји доступни публици у дигиталној форми (виртуелне туре, изложбе и каталози у електронској форми, филмови, видео материјали, тв емисије, снимљене представе и сл.).

Kао и свих претходних година, бројни програми промоције наслеђа реализују се на читавој територији града користећи расположиве ресурсе, партнерство и сарадњу: изложбе, разгледања са водичима, предавања, представе, радионице, квизови  знања,  видео пројекције, дечји програми, пројекције филмова и др. Обележиће се и Светски дан туризма, 27. септембар посвећен ове године важности дигиталних технологија у туризму. Удружење туристичких водича је припремило велики број тематских тура разгледања.

За децу и младе припремљени су и бројни програми коришћењем савремене технологије. Учење о прошлости је веома драгоцено знање и за будућност.

Милинко Величковић је истакао да манифестација доприноси обогаћивању туристичке понуде Београда и атрактивности Београда као дестинације. Захвалио се свима који су и у овим условима припремили програме позвао све да буду одговорни, посетиоце да уживају у програмима и медије да забележе и поделе информацију, знање, причу о богатом и разноликом материјалном и нематеријалном наслеђу.

Најаве програма биће  на интернет страници града Београда, Туристичке организације Београда и непосредних организатора и на друштвеним мрежама. Важно је да се посете и сви програми реализују уз поштовање прописаних мера надлежних органа и поштовање препорука о заштити од инфекције.