Обележен Европски дан донора органа у Београду

13. 10. 2022.

 

Симболичном садњом дрвета и постављањем плоче захвалности донорима органа који су спасли многобројне животе, данас је у Парку Ушће у Београду обележен Европски дан донора органа  и пред могобројним медијима и представницима здравственог сектора у Србији скренута пажња на важност ове теме у нашој земљи.

 

“Држава ће учинити све што је у њеној моћи да ово подсећање не траје само један дан већ континуирано током целе године. Нажалост због ковида трансплантациона хирургија је доспела у сенку и ја се искрено надам да ћемо успети да подигнемо свест за потребом за давалаштвом јер то је основни проблем у Србији. Важно је да имамо више давалаца органа и донора како би људи који су исцрпели све остале могућности добили шансу да живе квалитетним животом.” рекао је Проф. др и државни секретар у Министарству здравља Ференц Вицко. 

 

“Након јењавања ковида у последњих годину дана је јако пуно урађено на ремоделовању процеса пресађивања људских органа, доктори су у константном процесу едукације и држава односно здравствени систем ће учинити све да одговори на захтеве наших пацијената што јесте наш задатак”, рекао је др Војислав Радосављевић, заменик директора Управе за биомедицину, задужен за трансплантацију људских органа, и додао да морамо подизати свест грађана да је донација људских органа нешто неоходно да би други људи живели.

 

“Драго ми је да смо данас овде да обележимо дан донора и да подсетимо да не само данас већ сваки дан треба да размишљамо о давалаштву, о помоћи другима и да имамо емпатију за туђе невоље и за туђе здравље”, рекла је проф. др Радмила Благојевић Лазић, некадашњи вођа тима за трансплантацију Клиничког центра Србије, на данашњем догађају уприличеним овим поводом.

 

“Београђани су много пута до сада показали солидарност, зато их молим да и овог пута помогну у подизању свести о донаторству уз наду да то неће бити само београдска акција већ да ће се проширити на читаву Србију и да ћемо сви учествовати у подизању свести о значају донаторства”, рекао је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

 

“Иако је у овој години приметан помак у поновном увођењу трансплантација са живог донора у Србији, ипак подсећамо да је у овој години урађена само једна транстплантација са кадеверичног пацијента, док је око 2.000 људи на листи чекања за трансплантацију органа”, подсетио је Маринко Дивјак, председник Удружења “Пан Трансплант”.

“Веома је важно да радимо на нивоу националне кампање и да мора постојати континуитет како бисмо у будућности имали више урађених трансплантација у Србији”, додала је Ивана Јовић, председница Удружења Донорство је херојство. “

 

Акцију су подржали Туристичка организација Београда, ЈП “Зеленило” Београд и ЈП “Србијашуме, Шумско газдинство Београд који су обезбедили простор за садњу и донирали садницу која ће од сада, у Парку Ушће у знак захвалности донорима подсећати на све оне који су својом сагласношћу продужили туђе животе.

 

ЈП “Зеленило” Београд се увек одазива акцијама ове природе поготово када је у питању хуманитарни карактер, и захваљујем се организацији која нас је позвала и одабрала за партнера.” - рекла је Мирјана Обућински, руководилац Центра за информисање ЈКП Зеленило Београд.

 

Догађај је организовало Удружење трансплантираних и пацијената на листи чекања органа „Донорство је херојство“ и Удружење трансплантираних Војводине „Пан Трансплант“ уз подршку “Удружења пацијената Србије”.

Instagram

Facebook

https://donorstvojeherojstvo.rs/