MICHELIN УВРСТИО СРБИЈУ НА ПРЕСТИЖНУ СВЕТСКУ ГАСТРОНОМСКУ МАПУ

07. 12. 2021.

 

Данас је објављено да је MICHELIN водич уврстио Београд и Србију у своју селекцију, чиме се одаје признање локалној кулинарској сцени и наглашава квалитет и разноликост гастрономске понуде наше земље. У MICHELIN Водичу се нашло укупно 14 престоничких ресторана, од којих Iva New Balkan Cusine носи ознаку „Bib Gourmand“ коју заслужују ресторани врхунског гастрономског квалитета који нуде одличну вредност за уложени новац.

Према уобичајеној пракси у свим Michelin дестинацијама, одабир ресторана у Београду обавили су анонимни и независни инспектори, а ресторани су вредновани у складу са општим и уједначеним критеријумима MICHELIN Водича. Задатак инспектора је одабир и препорука  најбољих ресторана на свим дестинацијама које су у Michelin-овој селекцији.

Gwendal Poullenne, интернационални директор MICHELIN Водича, поводом уласка Србије у Michelin породицу, изјављује: „Овим избором Београд постаје одабир Michelin-а, што ће убудуће допринети његовој репутацији као препоручене дестинације за богата и разноврсна гастрономска искуства. Протекле две године биле су тешке за угоститељски и туристички бизнис, а ова прва селекција Београда је уједно и први корак ка јачању локалне индустрије, зато што је потенцијал овде присутан, са младим талентима који су спремни да заблистају. Новооткривени динамизам и важност гастрономије за становнике Београда резултирају срдачним и обухватним гастрономским искуствима у ресторанима, која желимо да делимо са нашим читаоцима и ми се  радујемо даљем напретку.”

Београдски ресторани који су сврстани у категорију препоручених ресторана су Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište и Langouste,  као и ресторан Бела Река, који је посебно препознат због своје посвећености одрживом развоју и чињенице да су састојци који се користе за припрему хране у овом ресторану потпуно органски и долазе са Хомољских планина.