ИЗРАЕЛСКИ ТУРОПЕРАТОРИ ОДУШЕВЉЕНИ БЕОГРАДОМ

26. 04. 2023.

Успостављање директних линија нашег националног авио превозника између Тел Авива и Београда био је повод да Туристичка организација Београда у сарадњи са Туристичком организацијом Србије, Ер Србијом и Привредном комором Србије као највећом пословном асоцијацијом, организује студијско путовање за групу најзначајнијих туроператора из Израела, који ће од сада израелским туристима нудити путовања у нашу земљу.

Израелским туроператорима је ово била прва посета Београду. Током шетњи центром Београда, чули су о веома дугој историји града, култури, наслеђу разних народа, али и огромном доприносу Јевреја културном животу Београда. Веома важном су нашли чињеницу да је у Земуну живео рабин Јехуда Алкалај, претеча модерног ционизма, као и да су ту сахрањени родитељи Теодора Херцла, утемељивача израелске државе.  

У Народном музеју посебно интересантна им је била археолошка збирка, у Конаку кнегиње Љубице аутентичност ентеријера из 19. века, док су у Дворском комплексу на Дедињу имали посебан куриозитет да их поздрави престолонаследник Александар Карађорђевић. У обиласку Храма светог Саве им се придружио амбасадор Израела у Београду, Јахел Вилан, са супругом.

„Дестинације не чине само лепе зграде и туристичке атракције, дестинације чине људи, а оно што смо ми успели да осетимо и доживимо у Београду, уз дивна места и храну, је невероватна енергија и гостопримивост која је изузетно важна сваком туристи.“, рекао је Марк Фелдман, директор највеће и најстарије агенције у Израелу, Diesenhouse, на пословним сусретима са српском туристичком привредом.

Сусрети су организовани на броду Хоризонт, на ком су се се власници, директори и менаџери агенција Diesenhaus, Kan Tayarut, Genesis Tours, Massaot, Travelor Ltd и Nesher Tours, срели са представницима наших агенција Balkan Holidays, Glob Metropoliten Tours, Wild Serbia, Robinson, Hedonic и Talas Travel, како би договарали пословну сарадњу. Израелским гостима су представљене нове могућности за путовања са летовима Ер Србије, обратили су им се Миодраг Поповић, директор ТОБ, Олга Стојановић, менаџер у ТОС, Жељко Стојчић, Ер Србија, и Тијана Маљковић, секретар за туризам Привредне коморе Србије, домаћина пословних сусрета, захваливши се директору Представништва ПКС у Израелу и почасном конзулу, Александру Николићу, на значајној улози у организацији ове активности.

Београдска гастрономска сцена им је привукла посебну пажњу. Кроз презентацију „Нове балканске кухиње“ шеф Вања Пушкар је представио српске деликатесе, намирнице и традиционална јела припремљена на модеран начин због чега је већ позван да овај концепт представи и у Тел Авиву. У Београдској дестилерији су дегустрирали српске ракије, и научили по чему се разликује од сличних пића околног поднебља, док су у живописном амбијенту боемске Скадарлије пробали типичне српске специјалитете.

Чињеница да Београд има хектаре зеленила на Топчидеру, Ади Циганлији, парковима, инспирисала их је да препоруче Београд и породицама, и туристима који желе активан одмор. Овоме доприноси и понуда смештајних капацитета, а посебно су одушевљени оригиналношћу ентеријера и услугом у хотелу Мама Шелтер у ТЦ Рајићева, у ком су били смештени.

Повећан број летова између Тел Авива и Београда пружа нове могућности да туристима из наше земље понудимо путовање у Београд, из ког могу да се даље упознају са лепотама, другим градовима и природом целе Србије, сложили су се израелски туроператори, најавивши да ће веома брзо имати пакете за Београд, конкурентније услед обновљених летова Ер Србије.