Г Р О Ц К А НА ДУНАВУ

10. 06. 2020.

Посетите Гроцку на Дунаву, територију на којој је прве више миленијума никла прва европска цивилизација - чувена винчанска култура. Ова београдска општина удаљена од центра Београда свега 25 км с разлогом у савремено доба носи назив „Мала Калифорнија“. Гроцка је омиљена дестинација надомак Београда за љубитеље реке и природе. Гроцка је општина са најстаријим споменицима културе и ансамблом веома значајних споменика и локалитета. На обали Дунава налазе се домаћи ресторани и сплавови где се уз повољне цене и квалитетну услугу може гастрономски употпунити посета лепој варошици, а на Агином брду у Гроцкој посетиоце ће угостити легендарни ресторан „Виногради“.

Маршрута: Археолошко налазиште у Винчи, Ранчићева кућа у Гроцкој, амбијентална целина „Грочанска чаршија“, Легат др Александра Костића – ГО Гроцка, Касно римска гробница у Брестовику, манастир Рајиновац у Бегаљици, видиковац ресторана „Виногради“ на Агином брду у Гроцкој, Коњички клуб „Urban Cowboy“ у Гроцкој, Огледно добро „Радмиловац“ у Винчи, Органска винарија „Плавинци“.

*Археолошко налазиште Бело брдо у Винчи   

Уз стручно вођење кустоса Музеја града Београда, археолога Драгана Јанковића, излетници ће се упознати са настанком прве европске цивилизације са седиштем у Винчи и заштићеним локалитетом од изузетног значаја за Републику Србију.  Археолошки локалитет Бело брдо своје име је добио по светлој боји лесне терасе на којој се налази, на самој десној обали Дунава. Винча је један од најзначајнијих неолитских локалитета, а  пронађени остаци представљају највећу праисторијску насеобину у Србији  и прву европску цивилизацију која је трајала преко хиљаду година. У наталоженим праслојевима нађено је оруђе, посуђе и предмете свакодневне намене, чувене винчанске антропоморфне и зооморфне фигурине, накит и безброј других налаза. Постоји могућност куповине сувенира са мотивима винчанских фигурина.

*Грочанска чаршија

Главна улица у Гроцкој је сведочанство једног времена и значајно достигнуће народног неимарства, данас заштићена просторна културно-историјска целина од великог значаја за РС. Одувек главна улица, уједно је и најстарија улица у Гроцкој, а према свом значају, Грочанска чаршија у рангу је Косанчићевог венца у Београду и старог језгра Земуна. Значајнији сачувани објекти у оквиру заштићене амбијенталне целине су Апостоловићева кућа из средине 18. века, Нишлићева кућа и Савића механа с почетка 19. века, као и визуелно доминантна црква Св. Тројице, подигнута 1883. године на темељима старијег сакралног објекта из 1828. године, грађеног подршком кнеза Милоша Обреновића.  Улаз у Грочанску чаршију обележава и споменик Илији Гарашанину, чувеном државнику и знаменитом Грочанину, рад вајара Николе Коке Јанковића, док њен други крај краси бронзана скулптура Грочанке девојке, са корпом воћа преко руке, рад вајара Зорана Ивановића. Изглед Гроцке краси црква Свете Тројице која је подигнута 1883. године на темељима старије цркве из 1828 године. Док први записи о постојању цркве у Гроцкој потичу из 1823. године, када се помиње црква од плетера, каснији записи потврђују постојање цркве чију је комплетну обнову 1828. године на захтев Грочана помогао кнез Милош Обреновић. У основи и обради фасада, црква је изведена у класицистичком духу. Класицистички иконостас красе иконе из 1884. године сликара и живописца Николе Марковића.

Контакт: Центар за културу Гроцка 011 850 23 21

*Ранчићева кућа   

Ранчићева кућа у Гроцкој бележи више од два века трајања и преко четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства. Кућа је 1966. године заштићена као културно добро од великог значаја за Србију. Била је  „домаћин“ Завичајном музеју Гроцке, а од 2006. је седиште установе Центар за културу Гроцка, која је данас институција културе градске општине Гроцка. Постоји могућност куповине брошура о Гроцкој, сувенира и разгледница.

Контакт: Центар за културу Гроцка 011 850 23 21, кустос Зорица Атић 064 64 73 750

*Касно римска гробница у Брестовику

Брестовик је насеље југоисточно од вароши Гроцке, у непосредној близини Дунава, а име му је наденуо још кнез Милош Обреновић по некадашњим засадима брестова. Сем по живописним пејзажима под воћњацима и виноградима, Брестовик је чувен по античкој гробници из III века, једном од најдрагоценијих споменика из античког периода у Србији, очуваној у тој мери да у њу може да се уђе. Антички маузолеј је припадао властелинској римској породици. Налази се на приватном имању, непосредно испод хришћанског гробља. И данас је доступна посетиоцима. као споменик културе од великог значаја за Републику Србију.

*Манастир Рајиновац у Бегаљици

Манастир Рајиновац са црквом „Рођења Пресвете Богородице“ налази се на 30 km од Београда, у насељу Бегаљица општине Гроцка. Прво писано помињање манастира Св. Рајко датира још из 16. века. Легенда каже да је некад давно у Бегаљици служио момак по имену Раја, кога су убили и опљачкали газдини синови. Да би окајао грехе своје деце, газда је подигао малу дрвену цркву- у народу се говорило да је цркву подигао Рајин новац, те се она отуд и данас зове Рајиновац. Извор крај којег је Раја убијен постоји и данас, и верује се да има исцелитељске моћи. Манастир је надалеко чувен и по икони Пресвете Богородице Рајиновачке која, како се верује, помаже многима да добију потомство. Манастир је активан и у њему живе монахиње. Овде постоји могућност куповине разгледница, бројаница и манастирског сувенир-програма.

*Виногради  чувени ресторан са изузетним погледом

Ресторан „Виногради“ на Агином брду у Гроцкој који је у старој Југославији био стециште уметничке елите и страних делегација, а својим панорамама и гастрономским јеловником поново привлачи бројне посетиоце. И листа гостију сведочи о важности грочанских „Винограда“. Почев од  југословенског председника Тита, овде су се окупљали званичници европских земаља, амбасадори, глумци попут Софије Лорен, књижевници, уметници... Јединствен амбијент ресторана био је и сценографија за култне серије и филмове са доајенима домаће сцене. Чувена панорама обухвата засаде винограда по којима носи назив, ток реке Дунав и питоме речне аде, брежуљке и кровове Гроцке, а поглед допире до Панчева и Фрушке горе, смедеревске тврђаве, вршачких винограда и румунских Карпата. Остале су забележене речи космонаута Нила Амстронга како је „одавде лепши поглед него са Месеца“. Ресторан је смештен на брду изнад саме Грочанске чаршије, а од центра Београда удаљен је 27 км. Познат је и по заштићеном археолошком локалитету Агино брдо на које непосредно гледа.

*Коњички клуб Urban Cowboy“ у Гроцкој

У Коњичком клубу госте дочекује домаћин Ненад Паунић. Коњички клуб „Урбан каубој” у Гроцкој је прича о дугогодишњој љубави и страсти према коњима, које стара грочанска фамилија Паунић гаји деценијама. Данашњи коњички клуб породице Паунић је отворен за све љубитеље коњичког спорта и јахања. Са својих 10 до 12 коња и три фијакера, радо је виђен учесник на манифестацијама и свечаностима, али се првенствено усмерио на обуку, дресуру коња и вестерн јахање, уз обавезан одлазак у природу.

Контакт: власник Ненад Паунић 061 174 63 17

*Огледно добро Пољопривредног факултета ,,Радмиловац“

Огледно добро је јединица Пољопривредног факултета Универзитета у Београду која у сарадњи са општином Гроцка, на чијој се територији налази, промовише терене ,,Грочанског виногорја“. Радмиловац поседује старе, аутохтоне сорте воћа и располаже јединственим колекционим засадима јабуке, брескве, кајсије, трешње, вишње и винове лозе.

Огледно добро има изванредне садржаје за породични туризам: Центар за рибарство и примењену хидробиологију „Мали Дунав“. Посетиоци могу да посете акваријум са дунавским врстама риба, малу водену ботаничку башту, аласку колибу – музеј рибарства, кућу на води – сојеницу, „Село праисторијског рибара“ - куће лепенске и винчанске културе, острво еволуције, да окушају срећу у риболову, плове "Малим Дунавом", упознају се са научним експериментима из области рибарства и хидробиологије... Призоре употпуњују локвањи, корњаче, мини-зоо врт и брижљиво негован амбијент.  

Контакт: ЦЕФАХ Мали Дунав 011 806 58 77, проф. др Зоран Марковић 063 840 19 93

*Споменкостурница у Ритопеку

Комеморативни споменик са спомен– костурницом подигнут је у Ритопеку 1946. године. Посвећен је борцима савезничке Црвене армије и Народно ослободилачке војске који су у II светском рату погинули у биткама за ослобођење Ритопека и Београда. Према својим обележјима и намени, јединствен је на територији читаве Србије и као такав је уписано културно добро – споменик културе. Пројекат споменика урадио је архитекта Момчило Белобрк, а рељефе архитекта Бранко Крстић. Споменик је осмишљен као наглашена вертикала на узвишењу покрај Дунава, укупне висине 12 м, како би могао да се сагледава и са веће удаљености. Висина споменика симболизује 12 дугих дана током октобра месеца 1944. године када су вођене крваве борбе за ослобођење од окупатора на овом подручју. Посмртни остаци припадника Црвене армије из Спомен– костурнице у Ритопеку премештени су на Гробље ослободилаца Београда, где се и данас налазе.

У шуми Петроњак насеља Дражањ налази се још једно спомен-обележје народно-ослободилачким борбама у II светском рату. Споменик обележава место првог организованог народног отпора, на коме је у септембру месецу 1941. године тек формирана Смедеревско-грочанска чета Космајског партизанског одреда започела оружану борбу са окупатором.

*Легат др Александра Костића – ГО Гроцка

Стална поставка се налази  у адаптираној библиотеци „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, у срцу старе вароши крај Дунава и заштићене амбијенталне целине Грочанска чаршија. Драгоцени легат из некадашњег „Завичајног музеја Гроцке“ у Ранчићевој кући је након две деценије поново доступан публици. Богата збирка обухвата археолошке и палеонтолошке налазе из Гроцке, уз личне предмете који су поклон Војислава Вокија Костића, професоровог сина. 

Др Костић је 1932. године градећи летњиковац открио богато археолошко налазиште у Дубочају, и своје налазе оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“.

Др Александар Костић (1893–1983) био је један од оснивача, првих професора и декан (1936–1939) Медицинског факултета у Београду – оснивач Института за хистологију и ембриологију, оснивач Ветеринарског (1938) и Фармацеутског факултета (1939), аутор бројних уџбеника. Француски председник га је 1940. године одликовао Легијом части због доприноса науци. Данашњи Институт за хистологију и ембриологију у Београду носи име „Александар Ђ. Костић”.

Контакт: Центар за културу Гроцка 011 850 23 21,

 кустос Зорица Атић 064 64 73 750  

*Органска винарија Плавинци

На сунчаним падинама Гроцке гледа ка реци Дунав. Уз панорамски ужитак, грожђе од кога се праве вина Плавинци је серификовано као органско. Коришћењем традиционалних метода и најновијих научних сазнања производи квалитетно вино без икаквих штетних додатака, идући корак даље од званичних захтева за сертификацију у органској производњи: Без прскања, без ђубрења, без обраде тла, простор испод чокота се ручно обрађује мотикама. Контакт: власник Бранислав Анђелић, 066 29 28 27