„33rd Belgrade marathon Virtual Run, China-Serbia Friendship long live“

25. 04. 2020.

Овогодишњи 33. Београдски маратон требало је да се одржи 26.04.2020. године.

Због проглашења светске пандемије проузроковане вирусон COVID 19, такође поштујући донете мере Владе Републике Србије у циљу заштите становништва Србије од пандемије, а по договору са представницима града Београда и уз одобрење АИМС (Светско удружење маратона и уличних трка), Београдски маратон је још 12.03.2020. донео одлуку да, овај највећи и најзначајнији традиционални међународни спортски догађај у Србији, одложи за 18.10.2020. године.

Због великог броја већ пријављених учесника за 33. Београдски маратон, кинеска тркачка заједница, иначе најбројнија на свету, није желела да се помири са овом ситуацијом и бројни тркачки клубови, организатори маратона, специјализовани туроператори и појединци – а међу њима и неке познате кинеске личности, објединили су се у идеји да 33. Београдски маратон ипак трче, у оригиналном термину, 26.04.2020. године, као виртуалну трку „33. Belgrade marathon Virtual Run, China-Serbia Friendship long live“, а као знак подршке Београдском маратону, Београду и Србији и знак солидарности са свим грађанина Србије у овој, за обе земље, изузетно тешкој ситуацији.

Пријављивање за виртуално учешће на 33. Београдском маратону почело је 16.04.2020. на специјално припремљеној тркачкој електронској платформи и до сада је пријављено преко 6.000 будућих учесника.

С обзиром да је у Кини још увек на снази забрана масовног окупљања, као и масовног заједничког трчања – овогодишњи 33. Београдски маратон биће трчан тако што ће сваки пријављени учесник, са територије целе НР Кине, самостално трчати своју трку, која може бити и краћа од маратона. Дистанца ће бити праћена и евидентирана, а сваки учесник ће, као подсећање на учествовање у овом јединственом догађају, добити и посебно дизајнирану двојезичну електронску диплому.

Такође је креирана и уникатна серија медаља са исписом „China-Serbia Friendship Long Live“ са заставама НР Кине и Републике Србије на траци за медаљу.

Посебан знак подршке је и одлука да сваки кинески учесник виртуалног 33. Београдског маратона, приликом пријављивања за овај догађај уплати и симболичну стартнину за учешће, а тај износ ће бити прослеђен као хуманитарна подршка Републици Србији у борби против COVID 19.

Кинеска тркачка заједница је, на овај јединствен начин, показала своју снагу и солидарност у даљој изградњи српског и кинеског пријатељства.