Манифестација „Музеји за 10“

14. мај 2022.

Овогодишња манифестација „Музеји за 10“ се одржава од 14. до 20. маја 2022. године, а 18. Европска ноћ музеја ће бити обележена у суботу, 14. маја 2022.

Током седам дана бесплатног програма, обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, у преко 56 градова и места широм Србије, 122 учесника, на преко 170 локација припремају разноврсне садржаје.

Осим изложби, од којих се многе могу видети само тих дана, посетиоци ће бити у прилици да се уклјуче и у додатне програме као што су ауторска и стручна вођења, интерактивних радионица за децу и одрасле, предавања, пројекција филмова, представа и перформанса, промоција књига, концерата и других активности

Овогодишња тема, проистекла из теме Међународног дана музеја је: „Моћ музеја“.

Као јединствена места открића, музеји нас уче о нашој прошлости и отварају видике за нове идеје – два суштинска корака у изградњи боље будућности. Током манифестације Музеји за 10 публика ће бити у прилици да истражи потенцијал музеја у правцу доношења позитивних промена у својим заједницама.

И ове године организатори позивају публику да учествује у наградном конкурсу: „Која је супер МОЋ твог МУЗЕЈА?” кроз кратку видео форму, не дужу од 3 минута. Клипови ће бити објављени на друштвеним мрежама, а најкреативнији учесници ће бити награђени.