СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ СЕЗОНЕ У СКАДАРЛИЈИ

06. јун 2020.

У суботу, 6. јуна, Туристичка организација Београда ће традиционално обележити почетак туристичке сезоне у Скадарлији подизањем скадарлијске заставе, а част да то учини ове године припала је глумици Ради Ђуричин.

Програм почиње у 12 часова, а водиће га глумац Милан Милосављевић у улози Бранислава Нушића на Платоу испред Скадарлијске чесме.

Музичке нумере извешће Мерима Његомир, вокалне солисткиње Радио Београда и РТС-а, Весна Димић и Биљана Петковић, као и наши познати глумци Милан Милосављевић, Вјера Мујовић и Љиљана Јакшић, у пратњи Скадарлијског оркестра.

Скадарлијски добошар Бојан Хлишћ говориће „Кодекс о понашању у Скадарлији“, док ће Уметнички центар „Талија“ одиграти Грађанско коло.

Сценарио догађаја:

11.45 Окупљање учесника

12.00 Почетак програма, водитељ Милан Милосављевић

12.05 Обраћање Миодрага Поповића, директора Туристичке организације Београда

12.10 Музичка нумера у извођењу Мериме Његомир

12.15 Обраћање глумице Вјере Мујовић, председника Удружења љубитеља Скадарлије

12.20 Музичка нумера у извођењу Весне Димић и Биљане Петковић

12.25 Добошар чита „Кодекс о понашању у Скадарлији“

12.30 Наступ глумице Љиљане Јакшић

12.35 Музичка нумера у извођењу наших певача и глумаца

12.40 Подизање Скадарлијске заставе – Рада Ђуручин

12.45 Наступ Уметничког центра „Талија“

***

Почетком прошлог века, у Скадарлији је према рецептури старих мајстора припремана чувена скадарлијска клековача, од које ће касније настати главни састојак београдског коктела „Клека и сода“. Данас, ова позната ракија се прави под новим рухом и именом „Јунипер“, ликер од клеке, који ће овом приликом бити послужен новинарима у скадарлијском „Ред бару“.