ПРОДУЖЕНО ТРАЈАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „СВЕТИ НОВОМУЧЕНИЦИ ЈАСЕНОВАЧКИ У СВЕТЛОСТИ ВАСКРСЕЊА”

18. мај 2021.

Изложбу „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења”, заинтересовани грађани ће моћи да виде у изложбеном простору Историјског музеја Србије до 22. јуна текуће године.

Изложба, коју су приредили Одбор Светог архијерејског сабора Српске православне цркве за Јасеновац, Музеј жртава геноцида и Историјски музеј Србије, обухвата 25 радова монахиње Марије (Антић), припаднице сестринства српског православног манастира Рођења Светог Јована Крститеља у оквиру Епархије пакрачко-славонске, подигнутог на месту некадашњег логора у Јасеновцу.

Представљени радови, рађени у комбинованој техници, су највећим делом иконичне представе по узору на српску и руску иконописачку традицију, и на изузетно снажан и симболичан начин преносе поруку ауторке и подсећају на страдања и патњу јасеновачких жртава. 

Подсећамо да је изложба свечано отворена на Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и жртава фашизма у Другом светском рату, који се у Републици Србији обележава у спомен на 22. април 1945. године, када је дошло до пробоја дела заточеника система логора смрти „Јасеновац- Доња Градина”, који је функционисао у оквирима Независне Државе Хрватске.

Заинтересовани грађани могу да посете изложбу сваког дана, осим понедељка, у периоду од 12 до 20 часова.

Улаз на изложбу је слободан.

Изложба се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.