Изложба „60 година од првог човековог лета у свемир“

12. апр 2021.

Дана 12. априла цела планета је била сведок догађаја који је из корена променио човеково схватање Космоса – свемирска летелица Восток, којом је управљао Јуриј Алексајевич Гагарин, лансирана је у Земљину орбиту, а овај јединствани лет трајао је пуних 108 минута. Тим поводом, у Руском дому у Београду од 12. до 19 априла биће приређена изложба „60 година од првог човековог лета у свемир“.

Први део изложбе је посвећен Јурију Гагарину, човеку који је први на свету успео да се приближи космосу. Јуриј Алексејевич је био син обичних радника из Смоленске области, која је Русији дала много хероја. Фотографије Гагарина за ову изложбу обезбедила је руске корпорација Роскосмос.

Други део изложбе представљају уметнички радови настали у Студију војних уметника „Митрофан Греков“. Двадесет совјетских и руских мајстора сачинили су својеврсан преглед историје истраживања свемира: у питању су портрети Јурија Гагарина, прве жене-космонаута Валентине Терешкове и многих других. Посетиоци ће имати прилике да виде слике народних уметника СССР-а Николаја Овечкина и Марата Самсонова, народних уметника РСФСР-а Николаја Бута и Владимира Перејаславеца, народних уметника Руске Федерације Јевгенија Корнејева, Николаја Короткова, Александра Ситова, Владимира Таутијева и Фјодора Усипенка, заслужних уметника РСФСР-а Јурија Рјазанова и Алексеја Јевстигнејева, уметника Виктора Псарева и Александра Чеботарјова, као и младих уметника Полине Минејеве, Дмитрија Анањева и Сергеја Трошина.

У оквиру изложбе биће организована пројекција играног филма режисера Наталије Гугујеве и Аркадија Когана „Гагаринов осмех“. Филм говори о томе колико је терет светске славе, који се изненада сручио на плећа 27-годишњег Гагарина, обичног момка, који се родио и одрастао у Смољенској области, постао за њега много већи тест од самог лета у свемир... Хиљаде људи се руковало са њим, укључујући енглеску краљицу Елизабету и Фидела Кастра. Било је потребно поседовати изузетну снагу воље да би се сачувала част и достојанство током тих тренутака светске славе... Блиски пријатељи и сарадници Гагарина једногласно су изјавили: „Ово је још увек обичан човек, у његовом понашању нема апсолутно ништа посебно...“

Изложба је организована на иницијативу Координационог савета руских сународника у Србији, Националног савета руске националне мањине и Српског одељења Међународног јавног фонда јединства православних народа уз организациону подршку Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији и Руског дома у Београду.