ГИТАРИСТА СТИВ ВAИ У БЕОГРАДУ

27. 04. 2023.

Један од највећих рокенрол гитариста на свету Стеве Ваи одржаће концерт 27. априла у београдској МТС дворани, у организацији промотерске куће Long Play. Славни амерички виртуоз стиже у Србију у склопу европског дела турнеје на којој промовише 10. самостални студијски албум "Инвиолате" објављен пре годину дана. Музичар кога многи, без претеривања, називају генијем трећи пут ће у овом веку приредити јединствен угођај нашој публици. Концерте за памћење одржао је 2005. у СКЦ-у и седам година касније у Штарк Арени. Посетиоци добро памте како их је тада очарао не само музичким умећем, већ и понашањем и комуникацијом са њима. 

Ваи је више од четири деценије узор бројном музичарима на свим меридијанима. Није ни чудо, ако се има у виду да га је, са свега 12 година, првим лекцијама научио такође један од највећих гитариста на свету, Јое Сатриани, а да је већ са 18 започео професионалну каријеру наступајући са још једном легендом, Френком Запом. Стеве Ваи, креативац чији се звук неретко описује као савршен, троструки је освајач Греми награде за коју је 15 пута номинован. Снимао је и уживо наступао са многим жанровски разнородним великим именима као што су David Lee Roth, Whitesnake, Motorhead, Alice Cooper, Mary J. Blige, Public Image Limited... Сјајан је познавалац музичке теорије, па му се, између осталог, приписује да је оживео свирање на седможичаној гитари. 

Албумом "Инвиолате" Ваи је прекинуо шестогодишњу дискографску паузу. Ово издање је најављено песмама "Knappsack" и "Candle Power". Уводна тема "Teeth of the Hydra" одсвирана је на специјалној гитари са три врата.