Филм “ТОМА”

16. сеп 2021.

Филм “ТОМА” је један импресионистички портрет Томе Здравковића који приказује саме његове почетке, баш као и врхунац славе, његове љубави које су га инспирисале приликом компоновања неких од највећих хитова, баш као и однос са великим бројем пријатеља које је имао у уметичком миљеу тадашње Југославије.  

Филм прати две линије радње: 1991. пратимо однос Томе и доктора који започиње лечење Томе и како се то познаство претвара у пријатељство. Друга линија прати Томин живот: од детињства у Печенејвицма, преко познанства са Силваном Арменулић које ће пресудно утицати на његову каријеру али и на приватни живот, достизања неслућене висине популарности, али и дна живота. Ово је прича о души.

Поред Томе, кроз филм су приказани и животи познатих уметника тог времена, као што су Зоран Радмиловић, Мика Антић, Тозовац и други.

Сценариј потписују Никола Пејаковић, Зоран Лисинац, Драган Бјелогрлић, Маја Тодоровић, а директор фотографије је Горан Воларевић. Глуме: Милан Марић, Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Андрија Кузмановић, Сања Марковић, Паулина Манов, Милан Колак, у улози мајке – Мирјана Карановић. Продуцент филма и композитор музике је Жељко Јоксимовић.