Филм „Што се боре мисли моје“

21. 09. 2023.

Филм „Што се боре мисли моје“ редитеља Милорада Милинковића, о убиству кнеза Михаила Обреновића, као и догађајима који су непосредно претходили самом трагичном чину наћи ће се на репертоару домаћих биоскопа од четвртка, 21. септембра.

Улога кнеза Михаила Обреновића поверена је глумцу Драгану Мићановићу, док улоге осталих историјских личности играју истакнути глумци Милош Тимотијевић, Небојша Дугалић, Наташа Нинковић, Александар Срећковић Кубура, Тамара Крцуновић, Зоран Цвијановић, као и глумци млађе генерације: Лука Грбић, Јана Ивановић, Маја Чампар, Стојша Ољачић и други.

У години када се бележи тачно два века од рођења кнеза Михаила на бисокопско платно стиже узбудљив историјски, политички трилер по сценарију Милорада Милинковића и Драгољуба Стојковића о атентату на једног од наших највећих владара који се, 1868. године, догодио на Кошутњаку.

Како озбиљна и важна историјска тема изискује темељан рад, снимање филма почело је на јесен 2021. године и трајало је скоро пуних годину дана.

„Знамо извршиоце, не знамо налагодавце, као у већини атената,“ истакао је редитељ, додајући “Узели смо себи за право да укажемо на оне силе, за које мислимо да стоје иза тога.”

„Има ствари које нису познате и никада се неће ни сазнати. Што се тиче познатих ствари, ми смо се апсолутно држали историјских чињеница, а што се тиче неких момената који нису расветљени, представили смо их онако како мислимо да су се одиграли. У том смислу нисмо се играли, све је тако могло да се догоди”.

Осим што је филм „Што се боре мисли моје“ базично политички трилер, према речима аутора у питању је љубавна прича која се осврће на однос између кнеза Михаила и његове, знатно млађе веренице, Катарине Константиновић.