50. МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ - ФЕСТ

25. феб 2022.

Међународни филмски фестивал – ФЕСТ у овој години доживљава своје јубиларно 50. издање, и биће одржан од 25. фебруара до 6. марта 2022. године у Београду, у продукцији Центра београдских фестивала. Слоган представљен на визуелном решењу овогодишењег фестивала који гласи Нови храбри свет , игра је речима у односу на слоган првог ФЕСТ-а одржаног 1971. године који је гласио "Храбри нови свет".

Публици ће у оквиру програма бити понуђено преко 80 премијерних филмова у различитим програмским селекцијама, а пројекције ће бити приређене у 12 биоскопских сала широм Београда.

На Међународном филмском фестивалу ће бити приказани филмови који су освојили главне награде на два најзначајнија светска фестивала у Кану и Венецији прошле године – филм ТИТАН, редитељке Жулије Дукорно, добитник је Златне палме у Кану, филм ДОГАЂАЈ (Happening), редитељке Одри Диван, заслужио je награду Златни лав за најбољи филм на 78. Филмском фестивал у Венецији.

На отварању 50. ФЕСТ-а 25. фебруара у Комбанк дворани, биће приказан филм Страхиња Бановић, редитеља Стефана Арсенијевића. Ово ће бити српска премијера остварења које је освојило бројне награде међу којима се истиче Кристални глобус за најбољи филм на престижном 55. Филмском фестивалу у Карловим Варима, као и награде за најбољег глумца (Ибрахим Кома) и специјално признање жирија за директорку фотографије (Јелена Станковић) на истом фестивалу.

Награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности биће додељена нашим истакнутим филмским ствараоцима - редитељу Емиру Кустурици и глумцу Предрагу Микију Манојловићу.

Поводом јубиларног 50. издања нашег фестивала, Поште Србије припремају колекционарски сет поштанских марака за сваку деценију постојања ФЕСТ-а.