Камерна кабаретска представа „ВОДИЧ КРОЗ СРПСКИ МЕНТАЛИТЕТ", МОМЕ КАПОРА

14. дец 2021.

Капорова књига „Водич кроз српски менталитет" била је инспирација Удружењу љубитеља Скадарлије за креирање камерне кабаретске представе истог назива, по драмском тексту који је приредила Вјера Мујовић и која за циљ има неговање боемског духа Скадарлије.

Представа је имала премијеру 13. децембра у „Ред Бар боемском театру“ у Скадарској 17, новој сцени у Београду, којој су присуствовали бројни глумци, уметници и познате личности у области културе.

Веома нам је драго да је вишегодишња сарадња са Удружењем љубитеља Скадарлије резултирала овим програмом који представља носталгичан поглед на Београд, у ком ће се пронаћи сви, Београђани, гости из земље, и из целог региона.“, изјавио је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда и најавио прво извођење у иностранству већ 16. децембра, у Бања Луци.

Париз има Превера и Монмартр, а Београд Капора и Скадарлију. Мома је заједно са Угљешом Богуновићем, Мариом Маскарелијем и Зуком Џумхуром правио Скадарлију каква је данас. Своју прву изложбу у Београду имао је управо у Скадарлији, неко време смо живели у Скадарлији и управо је Водич кроз српски менталитет ту и настао. Зато мислим да је Скадарлија право  место за ову представу.“, речи су Љиљане Капор којима је на премијери поздравила присутне.

Радујем се да је Удружење љубитеља Скадарлије са Туристичком организацијом Београда, уз подршку Министарства културе и информисања и Задужбине Момчило Момо Капор успело да направи Водич кроз српски менталитет. До сада сам поклонила стотинак примерака ове књиге широм планете, а ово издање поклањамо нама самима, да се сећамо и смејемо. Вечерас, овом представом, почиње свој живот и Ред Бар боемски театар. Добродошли и живели!“, поручила је Вјера Мујовић, председник Удружења љубитеља Скадарлије.

Водич кроз српски менталитет" на најбољи начин објашњава српски народ и српски начин живота кроз ироничан и духовит глас о томе шта Срби воле а шта не воле, коме се диве а кога презиру, шта воле да једу и шта пију, како проводе своје слободно време, о чему сањају и у шта верују.

Представа траје сат времена, и биће извођена два пута месечно на сцени „Ред Бар боемског театра“. Прилагођена је за мањи број публике, због чега ће боемски, позоришни дух бити дочаран нашим суграђанима уз поштовање свих препоручених здравствених мера.

Приредила: ВЈЕРА МУЈОВИЋ

Играју: ТАШАНА ЂОРЂЕВИЋ АДАМОВИЋ и СТЕВАН ПИАЛЕ

Музичка пратња: СИНИША ДОГАН

Музички уредник: РАДЕ РАДИВОЈЕВИЋ

Избор костима: ЉИЉАНА КАПОР

Фото: МИЛАН ТВРДИШИЋ

Реализацију представе подржало је Министарство културе и информисања РС.